Kasvitiede:tyyppi

  From Tieteen termipankki

  tyyppinäyte

  tyyppinäyte
  tyyppi
  Definition tyyppi (tyyppinäyte) on joko (yksi) herbaarionäyte tai julkaistu kuva, joka määrää kasvilajin tai lajinsisäisen taksonin nimen käytön; lajia ylemmän taksonomisen yksikön tyyppi on hierarkiassa edellisen alemman tason taksoni (ks. selite)
  Explanation

  Kansainvälinen kasvien nimistösäännöstö (International Code of Botanical Nomenclature) säätelee kasvien tieteellisten nimien käyttöä. Säännöstön mukaan jokaisen julkaistavan lajin tai lajinsisäisen taksonin nimen käyttö määritetään viime kädessä erillisten sääntöjen mukaan valittavan tyyppinäytteen avulla. Tyyppejä on erilaisia. Holotyyppi on nimen alkuperäisen julkaisemisen yhteydessä nimetty yksi näyte (tai kuva). Lektotyyppi on myöhemmin valittu ja nimetty tyyppi siinä tapauksessa, että holotyyppiä ei ole nimetty tai se on tuhoutunut; lektotyyppi valitaan nimen antajan käytössä olleesta alkuperäisestä materiaalista. Jos alkuperäistä materiaalia ei ole, tyypiksi nimetään jokin muu taksonia hyvin edustava näyte, jota tällöin kutsutaan neotyypiksi.

  Lajia ylempien taksonien tyyppi valitaan siten, että nimetään alemman tason taksoni, jonka tyyppi automaattisesti typifioi myös ao. ylemmän taksonin; esim. suvun tyypiksi nimetään jokin laji, jolloin tämän lajin tyyppinäyte on automaattisesti myös ao. suvun tyyppinäyte, ilman että itse näytettä tarvitsee siteerata.

  Tyyppinäytteet ovat tieteellisten herbaarioiden arvokkaimpia näytteitä, joiden avulla kasvien tieteellisten nimien käyttö saadaan vakinnutettua.

  Equivalents

  typeenglanti
  type specimenenglanti

  Related Concepts

  Sources

  FN2004, BS2001

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kasvitiede:tyyppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:tyyppi.)