Kasvitiede:kukinto

  From Tieteen termipankki

  kukinto

  Niittynätkelmän (Lathyrus pratensis) terttu
  Hernesaran (Carex viridula) tähkiä
  Maitohorsman (Epilobium angustifolium) terttu
  kukinto
  Definition useiden kukkien ja niihin liittyvien varren haarojen ja kukkaperien muodostama kokonaisuus
  Explanation

  Kukinto on muuntunut versosysteemi, joka palvelee kukkien muodostusta. Kukkaverson ja kasvuverson raja määräytyy yksinomaa kukkien muodostumisen perusteella eikä sen mukaan, millaisia lehtiä kukinnon alueella on. Brakteoosisessa kukinnossa on pienikokoisia ylälehtiä (tai ne puuttuvat), frondoosisessa suuria kasvulehtimäisiä lehtiä.

  Kukinnot ovat joko päätteisiä tai avoimia. Päätteisessä kukinnossa on yksi kukintoranka, jonka päässä on kärkikukka, ja sen muut kukat, sivukukat, ovat syntyneet tukilehtiensä hankasilmuista. Avoin kukinto päättyy hankasilmuttomaan ylälehteen, kyhmyyn tai tukilehtiin, joiden kukat eivät kehity. Jako avoimiin ja päätteisiin kukintoihin on systemaattisesti tärkeä.

  Kukintoja luokitellaan perusrakenteen ja haaroittumistavan mukaan yksinkertaisiin peruskukintoihin ja monimutkaisiin kukintoihin. Yksinkertaisia tyyppejä ovat (kts. lähikäsitteet) terttu, huiskilo, tähkä, puikelo, norkko, sarja ja mykerö. Monimutkaisia kerrannaiskukintoja ovat esim. röyhy, kerrannaisterttu, -tähkä ja -sarja. Vielä oman ryhmänsä monimutkaisista kukinnoista muodostavat erilaiset viuhkot. Lisävaikeutta luokitteluun tuo se, että kaikki kukinnot eivät edusta selvästi jotakin tyyppiä. Kerrannaiskukintojen osakukinnoissa voi olla myös eri tyyppejä, jolloin puhutaan sekakukinnoista. Näiden eri kukintotyyppien merkitys kasvien sukulaisuusuhteiden ilmentäjinä on vähäinen.

  Equivalents

  inflorescenceenglanti
  blómuskipanfääri
  blómskipunislanti
  blomsterstandnorja
  blomställningruotsi
  blomsterstandtanska

  Related Concepts

  Sources

  RK1998, WeberlingF1989, BS2001, FN2004

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kasvitiede:kukinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:kukinto.)