Kasvitiede:huumausainekasvi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

huumausainekasvi | huumekasvi | päihdekasvi

huumausainekasvi
huumekasvi
päihdekasvi
Definition kasvi, jonka nauttiminen vaikuttaa ihmisen psyykkisiin toimintoihin keskushermoston kautta aiheuttaen mm. harha-aistimuksia, lamaantumista tai kiihottumista
Explanation Tunnettuja huumausainekasveja ovat hamppu (Cannabis sativa), oopiumiunikko (Papaver somniferum), kokapensaat (Erythroxylum) ja khat (Catha edulis). Kokapensaan alkuperäinen käyttötarkoitus Etelä-Amerikassa on ollut korkeiden vuoristojen asukkaiden piristäminen vähähappisissa oloissa, mikä on tapahtunut lehtiä pureksimalla. Khatin lehtien käyttö Itä-Afrikassa ja Lähi-idässä tapahtuu myös pureskelemalla. Oopiumiunikko on Välimeren seudun ikivanha lääkekasvi, josta saadaan mm. kivunlievityksessä käytettävää morfiinia ja yskänlääkkeissä olevaa kodeiinia. Näitä alkaloidiyhdisteitä saadaan juoksuttamalla unikon maitiaisnestettä kodan pintaan tehdyistä viilloista. Hamppu on Aasiasta levinnyt vanha lääke-, kuitu- ja öljykasvi, jonka kukintoja ja lehtiä käytetään kannabiksen valmistukseen.

Equivalents

narcotic plantenglanti
narkotisk växtruotsi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.4.2021: Kasvitiede:huumausainekasvi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:huumausainekasvi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →