Käännöstiede:uudelleenkäännöshypoteesi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

uudelleenkäännöshypoteesi

uudelleenkäännöshypoteesi(ehdotettu)
Definition ranskalaisen kääntäjä ja käännösteoreetikko Antoine Bermanin ajatteluun perustuva hypoteesi, jonka mukaan kirjallisten lähtötekstien ensimmäiset käännökset ovat yleensä kotoutettuja ja mukautettuja, ja vähentävät lähtötekstin vierautta uudessa kulttuurisessa kontekstissaan, kun taas uudelleenkäännökset seuraavat säännönmukaisesti lähemmin lähtötekstiä
Explanation Uudelleenkäännöshypoteesi perustuu ranskalaisen kääntäjän ja käännösteoreetikon, Antoine Bermanin, ajatteluun. Sitä voidaan käyttää lähtökohtana ensimmäisten ja seuraavien käännösten ja lähtötekstin ”etäisyyden” mittaamiseen ja eri käännösten ”uskollisuuden” vertailuun. Bermanin mukaan ensimmäiset käännökset ovat yleensä kotoutettuja ja mukautettuja, ja vähentävät lähtötekstin vierautta uudessa kulttuurisessa kontekstissaan. Hypoteesin mukaan uudelleenkäännökset seuraavat säännönmukaisesti lähemmin lähtötekstiä. Ensimmäinen käännös tuo lähtötekstin uuteen kulttuuriin, uudelleenkäännös vie uuden kulttuurin lukijan takaisin lähtötekstin luo. Uudelleenkääntämistä tutkineiden Outi Paloposken ja Kaisa Koskisen mukaan uudelleenkäännöshypoteesiin on ainakin olemassa runsaasti poikkeuksia, ja käytännön esimerkit, kuten Victor Hugon Les Misérables’n suomennokset, saattavat olla suorastaan vastakohtaisia hypoteesiin nähden (Paloposki & Koskinen 2010, 37–41). Pikemminkin kyse on eri aikakausien käännösihanteista ja kohdeyleisöstä: ”Time and order of appearance cannot be seen as a single monolithic entity or causal factor behind retranslations – there are always different tendencies and multiple orientations at work at any one specific time, just as there are different audiences and translators” (Paloposki & Koskinen 2010, 34).

Equivalents

Retranslation Hypothesis (luo nimityssivu)englanti

Related Concepts

Sources

Berman1984, Paloposki&Koskinen2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.6.2020: Käännöstiede:uudelleenkäännöshypoteesi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Käännöstiede:uudelleenkäännöshypoteesi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →