Historia:seitsenvuotinen sota

  Tieteen termipankista

  seitsenvuotinen sota

  seitsenvuotinen sota
  Määritelmä vuosina 1756–1763 käyty suursota, jossa Iso-Britannia, Preussi ja Hannover taistelivat Ranskaa, Itävaltaa, Venäjää, Ruotsia ja Saksia vastaan ja johon myös Espanja ja Portugali vedettiin myöhemmin mukaan
  Selite

  Seitsenvuotista sotaa (1756–1763) kutsutaan usein ensimmäiseksi todelliseksi maailmansodaksi, sillä sen taisteluita käytiin sekä Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Intiassa että Länsi-Afrikassa.

  Euroopassa käytyyn sotaan Fredrik II Suuren johtama Preussi lähti altavastaajana, mutta onnistui lopulta selviytymään hyvin, osin aggressiivisen, onnistuneen strategiansa ja osin vastustajiensa ongelmien takia, ja pystyi pitämään aiemmin valloittamansa Sleesian (tätä osaa seitsenvuotisesta sodasta kutsutaan myös kolmanneksi Sleesian sodaksi). Britannia ryhtyi sodassa Preussin liittolaiseksi, koska Britannian vihollinen Ranska oli Preussin vihollisen Itävallan liittolainen. Ruotsi puolestaan pyrki valloittamaan takaisin Preussilta tälle aiemmin menettämiään saksalaisia alueita ns. Pommerin sodassa, mutta selviytyi taistelukentillä huonosti ja oli lopulta onnekas pystyessään irrottautumaan sodasta ilman uusia aluemenetyksiä.

  Läntisen Euroopan suurvaltojen välinen sota laajeni sekä merisodaksi että niiden siirtomaihin Amerikkaan, Afrikkaan ja Intiaan, ja sitä kutsutaan myös suureksi siirtomaasodaksi. Siinä Britannia onnistui saavuttamaan kokonaisuutena suuren voiton Ranskasta, joka menetti sodan seurauksena briteille lähes kaikki siihenastiset siirtokuntansa, tärkeimpänä Kanadan. Espanjalta Britannia valloitti tässä sodassa Floridan.

  Seitsenvuotisen sodan päättäneet rauhansopimukset olivat Ruotsin sodasta irrottanut Hampurin rauha 1762, Venäjän sodasta irrottanut Pietarin rauha 1762, Britannian, Ranskan, Espanjan ja Portugalin välinen Pariisin rauha 1763 sekä Preussin, Itävallan ja Saksin välinen Hubertusburgin rauha 1763.

  Erikieliset vastineet

  Seven Years' Warenglanti (English)
  guerre de Sept Ansranska (français)
  sjuårskrigetruotsi (svenska)
  Siebenjährigen Kriegsaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Historia:seitsenvuotinen sota. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:seitsenvuotinen sota.)