Historia:neljäs tasavalta

  Tieteen termipankista

  neljäs tasavalta

  neljäs tasavalta
  Määritelmä Ranskan historiassa vuosina 1946–1958 voimassa ollut valtiojärjestys, jonka mukaan Ranska oli parlamentaarinen tasavalta
  Selite Kolmas tasavalta oli sortunut, kun natsi-Saksa oli valloittanut Ranskan pohjoisosan ja Vichyyn kokoontunut kansalliskokous oli luovuttanut valtiovallan marsalkka Pétainille ”vapaaksi” jääneellä alueella vuonna 1940. Toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakennus olikin siten myös poliittista. Ranskassa palattiin kolmannen tasavallan demokraattiseen ja vahvasti parlamentaariseen valtiojärjestykseen vuoden 1946 perustuslailla, jossa tasavallan presidentin rooli oli seremoniallinen. Neljäs tasavalta kärsi kuitenkin heikoista ja epävakaista hallituksista, minkä takia pääministeriksi noussut kenraali Charles de Gaulle ajoi vuonna 1958 läpi perustuslakiuudistuksen, joka laajensi presidentin valtaoikeuksia ja josta alkoi viides tasavalta.

  Erikieliset vastineet

  Fourth Republikenglanti (English)
  Quatrième Républiqueranska (français)
  fjärde republikenruotsi (svenska)
  Vierte Republiksaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.5.2024: Historia:neljäs tasavalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:neljäs tasavalta.)