Historia:annalismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

annalismi

annalismi
Definition Ranskassa 1920-luvun lopulla syntynyt historiantutkimuksen koulukunta, joka on painottanut perinteisen poliittis-diplomaattisen historian sijasta yhteiskunnan rakenteita, taloutta, mentaliteetteja, kulttuuria, ihmisten välisiä suhteita ja niin kutsuttua totaalihistoriaa, l'histoire totale, sekä maantieteen, antropologian, sosiologian ja historian rajapintoja
Explanation Historiantutkimuksen pääasiassa ranskalainen koulukunta, jonka perustajina pidetään yleensä Annales-lehden vuonna 1929 perustaneita Marc Blochia ja Lucien Febvreä. Erityisesti keskiajan ja uuden ajan historian kannalta keskeisen koulukunnan seuraavan sukupolven tärkein edustaja oli Fernand Braudel, ja hänen jälkeensä keskeisiä annalisteja ovat olleet esimerkiksi Emmanuel Le Roy Ladurie ja Jacques Le Goff, Georges Duby, Philippe Ariès ja Roger Chartier. Antropologian, sosiaalipsykologian, psykologian, sosiologian ja maantieteen yhdistäminen muun muassa mentaliteettien historian tutkimiseen ja yrityksiin kirjoittaa totaalihistoriaa ovat luonnehtineet annalistista historiankirjoitusta, joka on kehittyessään edennyt yhä monimuotoisemmaksi erilaisten niin kutsuttujen uusien historioiden ja tutkimusnäkökulmien esiinmarssiksi.

Equivalents

the Annales schoolenglanti
école des Annalesranska
Annales-skolanruotsi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Historia:annalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:annalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →