Geologia:musta savuttaja
musta savuttaja
musta savuttaja |
Määritelmä
valtameren pohjassa oleva hydrotermisten fluidien purkautumisaukko, joka on väriltään pääosan tumma
Selite
Mustista savuttajista purkautuvat fluidit voivat olla lämpötilaltaan jopa 400 asteisia. Mustia savuttajia esiintyy erityisesti keskiselänteiden lähellä ja tektonisissa ympäristöissä, joissa merenpohjaan kohdistuu venytystä. Mustista savuttajista purkautuva hydroterminen fluidi on alun perin merivettä, joka on kiertänyt merenpohjan kivilajeissa ja rikastunut metalleista (mm. raudasta, kuparista ja sinkistä). Kun kuuma hydroterminen fluidi kohtaa kylmän meriveden, saostuu siitä erilaisia mineraaleja (mm. anhydriitti, baryytti ja sulfidimineraalit), jotka muodstavat purkausaukon ympärille kasvavan piipun (engl. chimney). Mustista savuttajista purkautuvat hydrotermiset fluidit ovat lämpötilaltaan korkeampia (> 330–400 astetta) kuin valkoisista savuttajista purkautuvat fluidit (~200–330 astetta)[1].
Lisätiedot
Suomeksi mustista savuttajista puhutaan usein kuumina lähteinä. On huomioitavaa, että englanniksi niistä käytetään termiä vent, joka kääntyy purkausaukoksi (vrt. lähde, joka on englanniksi spring).
Katso myös Mikrobiologia:musta savuttaja.Erikieliset vastineet
black smoker | englanti (English) | |
svart skorsten | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
TiveyMK2016, ArndtN2011, RobbL2005
Alaviitteet
- ↑ TiveyMK2016
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Geologia:musta savuttaja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:musta savuttaja.)