Geologia:kuuma lähde

    Tieteen termipankista

    kuuma lähde

    kuuma lähde
    Määritelmä lähde, josta purkautuvan veden lämpötila on 36,7 celsiusastetta tai korkeampi
    Selite

    Lähteitä voidaan luokitella useilla eri tavoilla, joista veden lämpötila on yksi.

    Kuuman lähteen määritelmä ei kuitenkaan ole yksitelitteinen. Esimerkiksi Alfaro & Wallace (1994) ehdottivat, että ympäröivän alueen vuosittaista keskilämpötilaa selvästi lämpimämpiä lähteitä kutsuttaisiin termisiksi lähteiksi (engl. thermal spring), ja ne voitaisiin edelleen jakaa lämpötilan perusteella lämpimiin (engl. warm spring) ja kuumiin lähteisiin (engl. hot spring). Alfaron & Wallacen (1994) artikkelissa oleva raja-arvo lämpimän ja kuuman lähteen välillä on 37,8 celsiusastetta. Pentecost & al. (2003) toivat esiin, että termit "kylmä", "lämmin", "kuuma" ja "terminen" ovat suhteellisia termejä, eikä esimerkiksi lähteen veden lämpötilan vertailu alueen vuosittaiseen keskilämpötilaan tuota yhdenmukaisia luokitteluja eri puolilla maapalloa. Pentecost & al. (2003) ehdottivat tutkijoille tehdyn lähdeterminologiaan liittyvän kyselytutkimuksen perusteella, että kuuma lähde määritettäisiin lähteeksi, josta purkautuvan veden lämpötila on 36,7 celsiusastetta tai korkeampi. Kuuman lähteen lämpötilan rajana on ihmiskehon keskilämpötila. He ehdottivat myös, ettei termiä lämmin lähde (engl. warm spring) käytettäisi enää lähteiden luokittelussa. Pentecost (2005) ehdotti, että lähteitä, joiden lämpötila on alle 36,7 celsiusastetta, voitaisiin luokitella suhteessa alueen keskimääräiseen ilman lämpötilaan (engl. mean annual air temperature, MAAT). Tämän perusteella Pentecost (2005) luokittelee lähteet neljään luokkaan: kylmät lähteet (engl. cold springs), "ambient springs", "superambient springs" ja kuumat lähteet (engl. hot springs).

    Termipankin määritelmässä oleva raja-arvo perustuu Pentecostin & al. (2003) esittämään lämpötilaan: on kuitenkin hyvä huomioida, että kirjallisuudessa käytetyssä lähdeterminologiassa ja eri luokkien lämpötilojen raja-arvoissa voi olla vaihtelua.

    Erikieliset vastineet

    hot springenglanti (English)
    het källaruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Alfaro&Wallace1994, Pentecost&ym2003, PentecostA2005

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Geologia:kuuma lähde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:kuuma lähde.)