Geologia:kivilaji

From Tieteen termipankki

kivilaji

kivilaji
kivi (Voi joskus viitata myös yksittäiseen mineraalikappaleeseen.)
vuorilaji (vanhentunut)
Definition magmaattisissa, metamorfisissa tai diageneettisissa prosesseissa muodostunut mineraalien heterogeeninen seos
Explanation

Kivilajit muodostuvat pääosin useasta eri mineraalista. Esimerkiksi graniittia muodostavat päämineraalit ovat kvartsi, plagioklaasi ja kalimaasälpä. Näiden mineraalien lisäksi graniitissa voi olla esimerkiksi biotiittia, sarvivälkettä, zirkonia ja apatiittia. Pienen osuuden kiven mineraalikoostumuksesta muodostavia mineraaleja kutsutaan aksessorisiksi mineraaleiksi. Näitä mineraaleja ei yleensä näe kivestä paljain silmin.

Yhdestä, tai lähes yhdestä, mineraalista koostuvat monomineraaliset kivilajit ovat poikkeuksia. Esimerkiksi kalkkikivi koostuu puhtaimmillaan kalsiitista ja duniitti koostuu pääosin oliviinista.

Kivilajit jaetaan syntytapansa perusteella magmakiviin, metamorfisiin kiviin ja sedimenttikiviin. Kivet ovat osa maapallon aineen kiertokulkua ja kivilajit voivat muuttua toisiksi kivilajeiksi esimerkiksi magmakiven metamorfoituessa. Tällainen muutos voi kestää miljoonia ja satoja miljoonia vuosia.

Kivilajeja voidaan luokitella monella eri tavalla, esimerkiksi mineraalikoostumuksen, geokemiallisen koostumuksen, syntytavan tai tekstuurin mukaan. Kivilajille voi antaa paljain silmin tehtävän tarkastelun mukaan väliaikaisen kenttänimen, mutta tarkempi kivilajin luokitus vaatii usein jatkotutkimuksia (katso esimerkiksi ohuthie).

Kivilaji ei vertaudu samalla tavalla lajiksi, kuin esimerkiksi biologiassa kasvilaji tai eliölaji. Systemaattisesti ajatellen biologista lajia vastaa kivikunnassa mineraali.
Additional Information Selitteen kaksi viimeistä kappaletta perustuvat FT Aku Heinosen luentomateriaaleihin.

Equivalents

rock typeenglanti
rockenglanti
iezislatvia
uolienaliettua
rocheranska
bergartruotsi
Gesteinsaksa
Felssaksa
горная породаvenäjä
kivimviro

Related Concepts

Sources

SKP1998, EnDic2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.12.2022: Geologia:kivilaji. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:kivilaji.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →