Geologia:kivilaji

  From Tieteen termipankki

  kivilaji

  kivilaji
  kivi (Voi joskus viitata myös yksittäiseen mineraalikappaleeseen.)
  vuorilaji (vanhentunut)
  Definition magmaattisissa, metamorfisissa tai diageneettisissa prosesseissa muodostunut mineraalien heterogeeninen seos
  Explanation

  Kivilajit muodostuvat pääosin useasta eri mineraalista. Esimerkiksi graniittia muodostavat päämineraalit ovat kvartsi, plagioklaasi ja kalimaasälpä. Näiden mineraalien lisäksi graniitissa voi olla esimerkiksi biotiittia, sarvivälkettä, zirkonia ja apatiittia. Pienen osuuden kiven mineraalikoostumuksesta muodostavia mineraaleja kutsutaan aksessorisiksi mineraaleiksi. Näitä mineraaleja ei yleensä näe kivestä paljain silmin.

  Yhdestä, tai lähes yhdestä, mineraalista koostuvat monomineraaliset kivilajit ovat poikkeuksia. Esimerkiksi kalkkikivi koostuu puhtaimmillaan kalsiitista ja duniitti koostuu pääosin oliviinista.

  Kivilajit jaetaan syntytapansa perusteella magmakiviin, metamorfisiin kiviin ja sedimenttikiviin. Kivet ovat osa maapallon aineen kiertokulkua ja kivilajit voivat muuttua toisiksi kivilajeiksi esimerkiksi magmakiven metamorfoituessa. Tällainen muutos voi kestää miljoonia ja satoja miljoonia vuosia.

  Kivilajeja voidaan luokitella monella eri tavalla, esimerkiksi mineraalikoostumuksen, geokemiallisen koostumuksen, syntytavan tai tekstuurin mukaan. Kivilajille voi antaa paljain silmin tehtävän tarkastelun mukaan väliaikaisen kenttänimen, mutta tarkempi kivilajin luokitus vaatii usein jatkotutkimuksia (katso esimerkiksi ohuthie).

  Kivilaji ei vertaudu samalla tavalla lajiksi, kuin esimerkiksi biologiassa kasvilaji tai eliölaji. Systemaattisesti ajatellen biologista lajia vastaa kivikunnassa mineraali.
  Additional Information Selitteen kaksi viimeistä kappaletta perustuvat FT Aku Heinosen luentomateriaaleihin.

  Equivalents

  rock typeenglanti
  rockenglanti
  iezislatvia
  uolienaliettua
  rocheranska
  bergartruotsi
  Gesteinsaksa
  Felssaksa
  горная породаvenäjä
  kivimviro

  Related Concepts

  Sources

  SKP1998, EnDic2004

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.9.2023: Geologia:kivilaji. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:kivilaji.)