Geologia:litodeeminen yksikkö
litodeeminen yksikkö
litodeeminen yksikkö |
Määritelmä
minkä tahansa kivilajin jaottelussa käytetty yksikkö, joka perustuu kivilajin rakenteeseen, koostumukseen ja leikkaussuhteisiin
Selite
Litodeemisiä yksiköitä voivat olla syväkivet, pintakivet tai metamorfoituneet/deformoituneet kivet, joiden alkuperäisiä rakenteita ei voida enää tunnistaa. Litodeemiset yksiköt pienemmästä laajimpaan lueteltuna ovat: litodeemi, seurue ja superseurue. Näiden lisäksi on hierarkisesti litodeemin alla oleva vyöhyke/faasi, jota käytetään epämuodollisesti.
Lisätiedot
Katso myös: Geologia:litostratigrafinen yksikkö.
Suomen kallioperän luokittelussa litostratigrafisten ja litodeemisten termien käyttö ei ole aina yksiselitteistä. Strand ym. (2010)[1] ehdotuksen mukaan:
- Litostratigrafista luokittelua käytetään silloin, kun kiven alkuperäiset kerrostumisrakenteet ovat tunnistettavissa ja kerroksen rajat voidaan tunnistaa selkeisiin kontakteihin ja vaihettumisvyöhykkeisiin.
- Litodeemistä luokittelua käytetään silloin, kun kiven alkuperäiset kerrostumisrakenteet eivät ole tunnistettavissa ja kallioperä koostuu useasta erilaisesta magmakivestä.
Katso myös: Geologia:litostratigrafinen yksikkö.
Erikieliset vastineet
lithodemic unit | englanti (English) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
- ↑ StrandK&KöykkäJ&KohonenJ2010
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Geologia:litodeeminen yksikkö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:litodeeminen yksikkö.)