Geologia:ohuthie

  From Tieteen termipankki

  ohuthie

  Kivinäytteestä valmistettu ohuthie. Kuva: Elina Lehtonen
  ohuthie
  Definition ohuthie on pääosin kivestä valmistettu valoa läpäisevä ja lasilevylle liimattu, n. 0,03 mm paksu leike, jota voidaan tutkia polarisaatiomikroskoopilla
  Explanation Ohuthieet ovat tärkeitä tutkimusvälineitä geologiassa. Ohuthieitä tutkitaan pääosin polarisaatiomikroskoopilla. Ohuthie voi olla kahden lasilevyn väliin liimattu tai kiillotettu ohuthie, jossa kivileikkeen toista pintaa ei peitetä lasilevyllä vaan se hiotaan mahdollisimman kiiltäväksi. Kiillotetusta ohuthieestä voidaan tehdä monipuolisemmin mikroskooppisia ja muita tutkimuksia. Ohuthieitä käytetään esimerkiksi kiven mineralogisen koostumuksen tutkimisessa ja kivilajin petrografisen kuvauksen tekemisessä. Ohuthieitä voidaan valmistaa myös muista materiaaleista, kuten hampaista, sappikivistä ja betonista.
  Additional Information

  Ohuthiekuvia erilaisista kivilajeista löytyy esimerkiksi Jouko Vanteen Flickr-sivulla. Virtuaalisessa mikroskoopissa (englanniksi) voi tutkia kivinäytteitä ja niistä tehtyjä ohuthietä ympäri maailmaa. Britannian geologisen tutkimuskeskuksen sivuilta löytyy myös ohuthiekuvia.

  Katso myös geologia:pintahie.

  Equivalents

  thin sectionenglanti
  tunnslipruotsi

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Geologia:ohuthie. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:ohuthie.)