Geologia:ohuthie

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ohuthie

Kivinäytteestä valmistettu ohuthie. Kuva: Elina Lehtonen
ohuthie
Definition ohuthie on pääosin kivestä valmistettu valoa läpäisevä ja lasilevylle liimattu, n. 0,03 mm paksu leike, jota voidaan tutkia polarisaatiomikroskoopilla
Explanation Ohuthieet ovat tärkeitä tutkimusvälineitä geologiassa. Ohuthieitä tutkitaan pääosin polarisaatiomikroskoopilla. Ohuthie voi olla kahden lasilevyn väliin liimattu tai kiillotettu ohuthie, jossa kivileikkeen toista pintaa ei peitetä lasilevyllä vaan se hiotaan mahdollisimman kiiltäväksi. Kiillotetusta ohuthieestä voidaan tehdä monipuolisemmin mikroskooppisia ja muita tutkimuksia. Ohuthieitä käytetään esimerkiksi kiven mineralogisen koostumuksen tutkimisessa ja kivilajin petrografisen kuvauksen tekemisessä. Ohuthieitä voidaan valmistaa myös muista materiaaleista, kuten hampaista, sappikivistä ja betonista.
Additional Information Ohuthiekuvia erilaisista kivilajeista löytyy esimerkiksi Jouko Vanteen Flickr-sivulla. Virtuaalisessa mikroskoopissa (englanniksi) voi tutkia kivinäytteitä ja niistä tehtyjä ohuthietä ympäri maailmaa. Britannian geologisen tutkimuskeskuksen sivuilta löytyy myös ohuthiekuvia.
Katso myös geologia:pintahie.

Equivalents

thin sectionenglanti
tunnslipruotsi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2021: Geologia:ohuthie. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:ohuthie.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →