Filosofia:vastaesimerkki

From Tieteen termipankki

vastaesimerkki

vastaesimerkki
Definition esimerkki tai ajatuskoe, joka esittää vastakkaisen tapauksen yleistykselle joka halutaan kumota
Explanation Vastaesimerkki on tärkeä esimerkiksi luettelevassa induktiossa, jossa monista tapauksista johdetaan yleinen sääntö. Esimerkiksi jos tavataan 888 mustaa korppia, voidaan olettaa, että 889. korppi on musta. Mutta jos seuraavaksi tavataankin vaaleanpunainen korppi, voidaan havaita että yleistys on virheellinen. Tässä vaaleanpunainen korppi toimii vastaesimerkkinä.
Vastaesimerkki voi kumota myös johtopäätöksen logiikassa. Jos voidaan osoittaa vastaesimerkki argumentille, se osoittaa, että argumentti ei ole loogisesti validi, tai että johtopäätöstä ei voi pitää totena kaikissa tapauksissa. Siten vastaesimerkin puuttuminen on argumentin pätevyyden merkki eli pätevä johtopäätös on sellainen jolle ei löydy vastaesimerkkiä. Toisinaan vastaesimerkit voivat olla varsin kummallisia, mutta niillä on silti filosofista merkitystä mikäli ne ovat mahdollisia tapauksia.

Equivalents

counterexampleenglanti
Gegenbeispielsaksa

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004, BagginiJFoslP2013, KokkonenT2016

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Filosofia:vastaesimerkki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:vastaesimerkki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →