Filosofia:supervenienssi

From Tieteen termipankki

supervenienssi

supervenienssi
Definition looginen päällekkäisyys
Explanation Supervenienssissä jokin on johonkin toiseen nähden loogisesti päällekkäinen, jolloin edellinen supervenioi jälkimmäistä, jos ja vain jos mikään ei voi muuttua edellisessä jonkin muuttumatta myös jälkimmäisessä.
Supervenienssi on ollut yleinen käsite esimerkiksi 1900-luvun loppupuolen mielenfilosofiassa, jossa eräänä aiheena on ollut mielentilojen palautuminen aivojen fysiologiaan (ks. reduktionismi). Supervenienssi ei kuitenkaan ole reduktionismia, vaan vahvaa epäsymmetristä riippuvuutta. Mielenfilosofit ovat siten käsitteen avulla voineet hylätä ajatusten palautumisesta aivotiloihin ja silti hyväksyä teorian, jonka mukaan jokainen muutos mielentiloissa edellyttää jonkin fysiologisen muutoksen aivoissa. Latinalaisperäistä termiä on yritetty suomentaa monin eri tavoin (mm. päältäminen), mutta konsensusta asian suhteen ei ole vielä saavutettu. Tässä käytetty "looginen päällekkäisyys" ei aivan kuvaa termin kaikkia ulottuvuuksia, mutta on ehkä varteenotettavin käännösratkaisu tähän saakka.

Equivalents

supervenienceenglanti

Related Concepts

Sources

Juti2001

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.10.2022: Filosofia:supervenienssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:supervenienssi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →