Filosofia:solipsismi

  From Tieteen termipankki

  solipsismi

  solipsismi
  Definition näkemys, jonka mukaan ainoastaan tajuava minä on varsinaisesti olemassa ja ulkomaailma on pelkkää minän mielteitä
  Explanation Solipsismi on näkemys, jonka mukaan on olemassa vain tiedostava minä. Kaikki muu on mielikuvaa tämän ainoan tiedostavan olion tajunnassa. Solipsismi perustuu siihen havaintoon, että kokemus ei tiukasti ottaen tarjoa ehdottoman varmaa tietoa muusta kuin oman tietoisuuteni tiloista. Tämän seurauksena solipsisti päättää, ettei ole perusteita uskoa ulkomaailman olemassaoloon. Vaikka solipsismi on arkiajattelun näkökulmasta kummallinen kanta, se on filosofisesti varsin perusteltu ja vaikea osoittaa vääräksi. Sen avulla voidaan myös koetella monia tietoteoreettisia näkemyksiä. Yksi näistä koskee kysymystä muista tietoisuuksista. Miten voimme osoittaa, että toisia tiedostavia minuuksia on varmasti olemassa? Tästä huolimatta vain harva on kannattanut solipsismia tosissaan.
  Solipsismissa voidaan erottaa useita erilaisia muotoja, esimerkiksi:
  1. tieto-opillinen solipsismi, jonka mukaan en voi varmasti tietää mistään muusta kuin omista sisäisistä mielentiloistani
  2. ontologinen solipsismi, jonka mukaan mitään muuta ei ole olemassakaan
  3. metodologinen solipsismi, joka ottaa filosofian tai jonkin erityistieteen (kuten psykologian) metodogiseksi lähtökohdaksi jonkinlaisen solipsistisen oletuksen tai näkökulman.
  Additional Information lat. solus ipse=vain minä

  Equivalents

  solipsismenglanti

  Related Concepts

  Sources

  SalonenT2008, RaatikainenP1997, SaarinenE1994

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Filosofia:solipsismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:solipsismi.)