Filosofia:objekti

From Tieteen termipankki

objekti

objekti
Definition
  1. jokin ihmismielen ulkoinen kohde tai kappale
  2. teon tai toiminnan kohde
  3. merkin tai representaation viittauskohde, tarkoite
Explanation Objektit voivat olla joko fysiikan kohteita (esim. kivet) tai fiktioita (esimerkiksi Aku Ankka). Fyysisistä objekteista poiketen abstraktit objektit eivät ole spatiotemporaalisia. Jälkimmäisistä esimerkkejä ovat intentionaaliset objektit, jotka ovat mentaalisia tiloja (esimerkiksi toivo). Ontologiassa objekteja on pidetty perustavanlaatuisina yksikköinä, vaikka viimeaikaisessa tutkimuksessa on usein suosittu tapahtumia objektien sijaan.
Varhaisfilosofiassaan Ludwig Wittgenstein (1889-1951) piti objekteja asiantilojen tai atomisten faktojen rakenneosina, maailmansubstanssin muodostajina. Wittgensteinin mukaan objektit ovat yksinkertaisia ja muuttumattomia, vain monimutkaisten objektien yhdistelmät ja toisistaan eroamiset muuttuvat. Siten objektit ovat samankaltaisia kuin atomit antiikin atomismissa. Objekteja voidaan Wittgensteinin teoriassa verrata myös yksinkertaisiin termeihin, joista muodostetaan väitelauseita ja ne voidaan löytää loogisen analyysin kautta.
Semiotiikassa objektiksi kutsutaan merkin tai representaation viittauskohdetta, tarkoitetta.
Additional Information

lat. obiectum

Ks. myös objekti semiotiikassa.

Equivalents

objectenglanti
objetranska
objektruotsi
Objektsaksa
Gegenstandsaksa

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004, KeinänenJVadenT2011

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.10.2022: Filosofia:objekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:objekti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →