Filosofia:kontrafaktuaalinen implikaatio

    Tieteen termipankista

    kontrafaktuaalinen implikaatio | kontrafaktuaalinen ehtolause | kontrafaktuaali

    kontrafaktuaalinen implikaatio
    kontrafaktuaalinen ehtolause
    kontrafaktuaali
    Määritelmä konditionaalimuotoinen ehtolause: ”jos pitäisi paikkansa A, niin pitäisi paikkansa B”, jossa etulause oletetaan (tässä ja nyt) epätodeksi
    Selite

    Kontrafaktuaalit ovat tärkeä ehtolauseiden tyyppi, sillä niiden avulla voidaan ilmaista ja selventää mm. dispositionaalisia ominaisuuksia ja yleisiä luonnonlainomaisia säännönmukaisuuksia. Esimerkiksi lauseessa ”Tämä ruukku on hauras.” termille ”hauras” voitaisiin antaa kontrafaktuaalinen ’määritelmä’: ”x on hauras” tarkoittaa että ”jos x:ää lyötäisiin, niin x särkyisi”. Vastaaavasti tietelliset yleistykset kuten ”Kaikki linnut lisääntyvät munimalla.” tukevat sellaisia konditionaaleja kuin vaikkapa ”Jos lepakot olisivat lintuja, niin ne lisääntyisivät munimalla.”

    Kontrafaktuaalit muodostavat oman implikaatiotyyppinsä siinä mielessä, ettei niitä ilmeisestikään voi tyydyttävästi eksplikoida sen enempää materiaalisen, tiukan, kuin relevantinkaan implikaation avulla. Kontrafaktuaalien semantiikkaa on kehittänyt mm. David Lewis (1941–2001).

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    RantalaV&VirtanenA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Filosofia:kontrafaktuaalinen implikaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kontrafaktuaalinen implikaatio.)