Filosofia:kausaliteetti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kausaalinen suhde | kausaliteetti | syysuhde | syy-seuraussuhde

kausaalinen suhde
kausaliteetti
syysuhde
syy-seuraussuhde
Definition metafysiikassa käsitys, jonka mukaan tietystä ilmiöstä seuraa aina tietty toinen ilmiö, jolloin näiden ilmiöiden välillä on lainomainen suhde
Explanation Useimmissa filosofisissa yhteyksissä syysuhteen ymmärretään tarkoittavan modernin luonnontieteen käsittelemiä ns. vaikuttavia syitä. Sellainen on suhde, joka kytkee toisiinsa tapahtumapareja (syy ja seuraus) siten, että toisen katsotaan sattuneen sen vuoksi, että toinenkin sattui.
Filosofiassa, erityisesti varhaisen modernin mekaniikassa kausaalista suhdetta pidettiin itsestäänselvyytenä, mutta David Hume (1711-1776) osoitti teoksessaan Treatise on Human Nature (1738-1740), että kausaalista suhdetta ei voida koskaan havaita - voidaan vain havaita, että kaksi asiaa esiintyy toistensa yhteydessä (constant conjunction). Humen argumenttia ei ole kyetty toistaiseksi vielä kumoamaan, vaikka monia yrityksiä on ollut. Yksi varteenotettavimmista on Kant, jolle kausaliteetti on yksi ymmärryksen apriorista kategorioista. Vasta syysuhteen valossa maailma jäsentyy ymmärrettäväksi. Emme voi tietää vallitseeko olioiden sinänsä maailmassa syysuhde, mutta inhimillisessä kokemuksessa olemme sidottuja siihen.

Equivalents

causal relationenglanti
causalityenglanti
causalitéranska
kausalitetruotsi
Kausalitätsaksa
kausaalsusviro

Related Concepts

Sources

KorkmanYrjönsuuri1998, LaunisVOksanenMSajamaS2010, YrjönsuuriM1996, SaarinenE1994, KeinänenJVadenT2011b

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.10.2021: Filosofia:kausaliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kausaliteetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →