Filosofia:evidenssi

    Tieteen termipankista

    evidenssi

    evidenssi
    Määritelmä
    1. todistusaineisto eli jotakin uskomusta tukevat seikat
    2. Brentanolla ja Husserlilla ilmeisyys tai itsestäänselvyys
    Selite Yleisessä mielessä evidenssi tarkoittaa uskomusta tukevia seikkoja. Tieteessä evidenssinä pidetään lähinnä havaintoja ja yleensä sillä viitataan nimenomaan väitettä tukevaan havaintoaineistoon, mutta periaatteessa myös esim. tietokonesimulaatioiden tulokset voivat toimia evidenssinä. Franz Brentanon (1838-1917) ja Edmund Husserlin (1859-1938) filosofioissa evidenssi ilmenee tietoisuudessa varmuutena jonkin asiantilan välttämättömyydestä ja se ylittää aistihavainnon rajat. Se on totuuden välitöntä kokemista, mutta se ei ole irrationaalinen psykologinen tila eikä sitä voida vahvistaa muilla keinoin.
    Husserlille evidenssi on tietoisuuden viimeinen auktoriteetti ja se voidaan saavuttaa vasta pitkällisen ponnistelun seurauksena. Husserlin esimerkit itsensä oikeuttavista evidenteistä akteista ovat normaalit havaintoaktimme, esimerkiksi näkemisaktit (näen x:n). Evidenssiä voidaan saavuttaa kaikissa arkielämän tilanteissa kaikissa niissä kognitioissa, joissa objekti on annettu tyydyttävässä muodossa, "intuitiivisena täyteytenä" tai annettuna. Husserlin näkemys evidenssistä teoksessa Logische Untersuchungen (1900-1901) on sukua Descartesin pyrkimykselle muodostaa tiede selvien ja tarkkojen havaintojen ketjun kautta.

    Erikieliset vastineet

    evidenceenglanti (English)
    evidenciaespanja (español)
    evidenzaitalia (italiano)
    evidênciaportugali (português)
    Evidenzsaksa (Deutsch)
    evidentsusviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    SalonenT2008, OksanenMLaunisVSajamaS2010, Moran2000, KokkonenT2016

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Filosofia:evidenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:evidenssi.)