Filosofia:evidenssi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

evidenssi

evidenssi
Definition
1. todistusaineisto eli jotakin uskomusta tukevat seikat
2. Brentanolla ja Husserlilla ilmeisyys tai itsestäänselvyys
Explanation Yleisessä mielessä evidenssi tarkoittaa uskomusta tukevia seikkoja. Tieteessä evidenssinä pidetään lähinnä havaintoja ja yleensä sillä viitataan nimenomaan väitettä tukevaan havaintoaineistoon, mutta periaatteessa myös esim. tietokonesimulaatioiden tulokset voivat toimia evidenssinä. Franz Brentanon (1838-1917) ja Edmund Husserlin (1859-1938) filosofioissa evidenssi ilmenee tietoisuudessa varmuutena jonkin asiantilan välttämättömyydestä ja se ylittää aistihavainnon rajat. Se on totuuden välitöntä kokemista, mutta se ei ole irrationaalinen psykologinen tila eikä sitä voida vahvistaa muilla keinoin.
Husserlille evidenssi on tietoisuuden viimeinen auktoriteetti ja se voidaan saavuttaa vasta pitkällisen ponnistelun seurauksena. Husserlin esimerkit itsensä oikeuttavista evidenteistä akteista ovat normaalit havaintoaktimme, esimerkiksi näkemisaktit (näen x:n). Evidenssiä voidaan saavuttaa kaikissa arkielämän tilanteissa kaikissa niissä kognitioissa, joissa objekti on annettu tyydyttävässä muodossa, "intuitiivisena täyteytenä" tai annettuna. Husserlin näkemys evidenssistä teoksessa Logische Untersuchungen (1900-1901) on sukua Descartesin pyrkimykselle muodostaa tiede selvien ja tarkkojen havaintojen ketjun kautta.

Equivalents

evidenceenglanti
evidenciaespanja
evidenzaitalia
evidênciaportugali
Evidenzsaksa
evidentsusviro

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, OksanenMLaunisVSajamaS2010, Moran2000, KokkonenT2016

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.7.2021: Filosofia:evidenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:evidenssi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →