Filosofia:aforismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

aforismi

aforismi
Definition filosofian lyhyt esitysmuoto
Explanation Jotkut filosofit tiivistivät ajatuksensa lyhyeen muotoon, josta käytetään nimitystä aforismi. Ne ovat lyhyitä huomautuksia jotakin tiettyä aihetta koskien. Tunnetuimpia aforistista esitysmuotoa käyttäviä filosofeja ovat olleet mm. Herakleitos, jonka kirjoitukset ovat lyhyitä aforistisia katkelmia (esimerkiksi "samaan virtaan ei voi astua kahdesti"), Giambattista Vico (1668-1744), jonka teos Scienza nuova (1725) koostuu lyhyiden huomautusten sarjasta, Ralph Waldo Emerson (1803-1882), Friedrich Nietzsche (1844-1900) (esimerkiksi Iloinen tiede (1882) ja Ludwig Wittgenstein, jonka Tractatus logico-philosophicus (1921) sisältää lyhyitä huomautuksia, kuten "Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava".
Esitysmuotona aforismi on taitavissa käsissä mielenjäävä ja ilmaisuvoimainen - huonona puolena voidaan mainita se, että aforismi helposti altistuu epämääräisyydelle ja väärinymmärrykselle tiiviytensä vuoksi. Esimerkiksi Herakleitosta kutsuttiin "hämäräksi".
Additional Information ks. aforismi myös kirjallisuudentutkimuksessa

Equivalents

aforismoespanja
aforismoportugali
aphorismeranska
aforismruotsi
Aphorismussaksa
aforismviro

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.10.2021: Filosofia:aforismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:aforismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →