Filosofia:aforismi

    Tieteen termipankista

    aforismi

    aforismi
    Määritelmä filosofian lyhyt esitysmuoto
    Selite Jotkut filosofit tiivistivät ajatuksensa lyhyeen muotoon, josta käytetään nimitystä aforismi. Ne ovat lyhyitä huomautuksia jotakin tiettyä aihetta koskien. Tunnetuimpia aforistista esitysmuotoa käyttäviä filosofeja ovat olleet mm. Herakleitos, jonka kirjoitukset ovat lyhyitä aforistisia katkelmia (esimerkiksi "samaan virtaan ei voi astua kahdesti"), Giambattista Vico (1668-1744), jonka teos Scienza nuova (1725) koostuu lyhyiden huomautusten sarjasta, Ralph Waldo Emerson (1803-1882), Friedrich Nietzsche (1844-1900) (esimerkiksi Iloinen tiede (1882) ja Ludwig Wittgenstein, jonka Tractatus logico-philosophicus (1921) sisältää lyhyitä huomautuksia, kuten "Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava".
    Esitysmuotona aforismi on taitavissa käsissä mielenjäävä ja ilmaisuvoimainen - huonona puolena voidaan mainita se, että aforismi helposti altistuu epämääräisyydelle ja väärinymmärrykselle tiiviytensä vuoksi. Esimerkiksi Herakleitosta kutsuttiin "hämäräksi".
    Lisätiedot ks. aforismi myös kirjallisuudentutkimuksessa

    Erikieliset vastineet

    aforismoespanja (español)
    aforismoportugali (português)
    aphorismeranska (français)
    aforismruotsi (svenska)
    Aphorismussaksa (Deutsch)
    aforismviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BagginiJFoslP2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Filosofia:aforismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:aforismi.)