Esittävät taiteet:symbolismi

From Tieteen termipankki

symbolismi

symbolismi
Definition ihmisen sisäistä elämää kuvannut tyyli 1800-1900-lukujen vaihteessa
Explanation

Ranskasta lähtöisin oleva taideliike syntyi reaktiona realismia vastaan. 1900-luvun alun avantgarde-liikkeille tyypillisesti symbolismi oli vastakohta valtavirran teatterille ja keskeistä näille liikkeille oli realismin hylkääminen. Huomioitavaa on, että teatterissa realismi alkoi vaikuttaa 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä, joten sen haastaminen symbolismin myötä tapahtui varsin nopeasti sen jälkeen, kun se oli tullut hallitsevaksi draamaalliseksi moodiksi.

Arjen sijaan symbolismissa kuvattiin ihmisen sisäistä elämää, ja tarina ja juonellisuus korvautuivat assosiaatioilla ja unen logiikalla. Teemoja tuli saduista, myyteistä, mielikuvituksesta ja tuonpuoleisesta. Näyttämöllepano oli tietoisen keinotekoista ja kieli poeettista. Ensimmäisenä Paul Fortin symbolistisia näytelmiä esitti Théâtre d'Art vuonna 1890. Tunnetuimpia symbolistisen draaman kirjoittajia oli Maurice Maeterlinck.

Equivalents

symbolismenglanti

Related Concepts

Sources

LawJ2011, LaakkonenJ2010, ChambersC2002

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2022: Esittävät taiteet:symbolismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:symbolismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →