Esittävät taiteet:ooppera

From Tieteen termipankki

ooppera

ooppera
Definition musiikkidraama, joka esitetään kokonaan tai pääasiassa laulaen useimmiten orkesterin säestyksellä
Explanation

Oopperaesitykseen voi sisältyä aarioita, kuorolaulua, resitatiiveja (puhelaulua) ja balettia. Oopperaa historiallisesti ennakoivat naamionäytelmä ja intermedio. Ensimmäisenä oopperana pidetään Firenzen Palazzo Corsissa 1594 esitettyä Ottavio Rinuccinin teosta Dafne, joka oli yritys elvyttää klassinen kreikkalainen tragedia. Vuosina 1637-1700 Roomassa, Napolissa ja Venetsiassa tuotettiin peräti kolmisensataa barokkioopperaa. Ranskassa kehittyi Ludvig XIV:n aikana hoviooppera, joka sai vaikutteita Jean Racinen tragedioista.

Oopperan päälajit ovat opera buffa eli koominen ooppera ja opera seria eli vakava ooppera; edellisen lähimuoto on operetti (italian operetta), kevyt musiikkinäytelmä, johon sisältyy myös puhuttua dialogia. Oratorio (latinan oratorium= rukoushuone) on aiheeltaan uskonnollinen eeppis-draamallinen sävelteos orkesterin tai urkujen säestämille kuoroille ja soololaulajille. Kirjallisuuden tyylivirtaukset ovat usein kuvastuneet ajan oopperataiteessa; esim. Pietro Mascagnin Cavalleria Rusticana (1891) ilmentää naturalismia ja Claude Debussyn Pelléas et Mélisande (1902) impressionismia.
Additional Information Latinan opera= työ

Equivalents

operaitalia
opéraranska
Opersaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.10.2022: Esittävät taiteet:ooppera. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:ooppera.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →