Esittävät taiteet:ooppera

  Tieteen termipankista

  ooppera

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  ooppera
  Määritelmä musiikkidraama, joka esitetään kokonaan tai pääasiassa laulaen useimmiten orkesterin säestyksellä
  Selite

  Oopperaesitykseen voi sisältyä aarioita, kuorolaulua, resitatiiveja (puhelaulua) ja balettia. Oopperaa historiallisesti ennakoivat naamionäytelmä ja intermedio. Ensimmäisenä oopperana pidetään Firenzen Palazzo Corsissa 1594 esitettyä Ottavio Rinuccinin teosta Dafne, joka oli yritys elvyttää klassinen kreikkalainen tragedia. Vuosina 1637-1700 Roomassa, Napolissa ja Venetsiassa tuotettiin peräti kolmisensataa barokkioopperaa. Ranskassa kehittyi Ludvig XIV:n aikana hoviooppera, joka sai vaikutteita Jean Racinen tragedioista.

  Oopperan päälajit ovat opera buffa eli koominen ooppera ja opera seria eli vakava ooppera; edellisen lähimuoto on operetti (italian operetta), kevyt musiikkinäytelmä, johon sisältyy myös puhuttua dialogia. Oratorio (latinan oratorium= rukoushuone) on aiheeltaan uskonnollinen eeppis-draamallinen sävelteos orkesterin tai urkujen säestämille kuoroille ja soololaulajille. Kirjallisuuden tyylivirtaukset ovat usein kuvastuneet ajan oopperataiteessa; esim. Pietro Mascagnin Cavalleria Rusticana (1891) ilmentää naturalismia ja Claude Debussyn Pelléas et Mélisande (1902) impressionismia.
  Lisätiedot Latinan opera= työ

  Erikieliset vastineet

  operaitalia (italiano)
  opéraranska (français)
  Opersaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 17.7.2024: Esittävät taiteet:ooppera. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:ooppera.)