Kirjallisuudentutkimus:melodraama

  Tieteen termipankista

  melodraama

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  melodraama
  Määritelmä 1) tunteisiin voimakkaasti vetoava esitys, yleensä näytelmä tai elokuva, jota usein tehostaa vaikuttava musiikki; 2) antiikin Kreikassa soiton säestämä lausunta
  Selite

  Melodraamojen keskeiset henkilöhahmot ovat hyvin usein joko äärimmäisen hyveellisiä sankareita tai poikkeuksellisen epäinhimillisiä konnia. Melodraaman synty liittyy italialaisen oopperan alkuvaiheisiin 1500-luvun lopussa. Oopperan syntyyn puolestaan johti yritys elvyttää klassinen tragedia, jolloin musiikin ja näytelmän yhdistelmästä tuli joko oopperaa tai melodraamaa. Niinpä 1700-luvulla Georg Friedrich Händel nimitti osaa teoksistaan oopperoiksi, osaa melodraamoiksi. Vuosisadan loppupuolella melodraama kehittyi Ranskassa selkeämmin omaksi lajikseen, jossa korostui spektaakkelimaisuus, toiminnallisuus ja kiihkeinä vellovat tunteet. Lajia edustaa myös Jean-Jacques Rousseaun Pygmalion (1770), jota arvovaltainen aikalaiskriitikko luonnehti vähemmän mairittelevasti: "Ensimmäinen esimerkki tuosta Hirviöstä, joka niin suuresti ihastuttaa roskaväkeä, mutta jota hyvän maun omaavat sivistyneet henkilöt syystäkin halveksivat."


  Englannissa ja Ranskassa 1800-luku oli melodraaman kulta-aikaa. Kaikkiaan 63 melodraamaa kirjoittanutta René-Charles Guilbert de Pixerécourtia (1773-1844) on kutsuttu "Bulevardin Corneilleksi". Hänen näytelmistään tunnetuin on Caelina: au, l'enfant du mystére (1800). Myös esim. Walter Scottin, Charles Dickensin, Victor Hugon ja Alexandre Dumas vanhemman romaaneihin sisältyy aineksia, joista on ollut helppo haluttaessa sovittaa melodramaattisia teatteriesityksiä. 1920-luvulta alkaen elokuva ja vähän myöhemmin televisio saippuaoopperoineen ovat paljolti syrjäyttäneet melodraaman teatterilavoilta. Moderneihin melodraamoihin on usein liitetty koomisia ja parodisia aineksia. Kuriositeetteihin kuuluu Jean-Paul Sartren älyllinen melodraama Crime passionel (1948). Valtavan kestomenestyksen saavuttanut Agatha Christien melodraama The Mousetrap (Hiirenloukku) sai ensiesityksensä Lontoossa 1952.
  Lisätiedot Kreikan melos=laulu; drama= toiminta, näytelmä

  Erikieliset vastineet

  melodrammaitalia (italiano)
  mélodrameranska (français)
  melodramruotsi (svenska)
  Melodramasaksa (Deutsch)
  melodraamaviro (eesti)

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.6.2024: Kirjallisuudentutkimus:melodraama. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:melodraama.)