Elokuva- ja televisiotutkimus:kohtaus

  Tieteen termipankista

  kohtaus

  kohtaus
  Määritelmä kokonainen filmikerronnallinen yksikkö, sarja otoksia (tai yksittäinen otos), joka tapahtuu yhdessä kuvausympäristössä ja käsittelee yhtä toiminnallista tapahtumaa
  Selite


  Termi on suhteellisen häilyvä. Vaikka termejä KOHTAUS ja JAKSO (scene ja sequence) käytetään jatkuvasti, ei olla päästy yksimielisyyteen käsitteiden täsmällisestä sisällöstä. Jaksoa pidetään yleensä laajempana yksikkönä kuin kohtausta, ts. kohtaus on jakson osa.
  Kohtaukset voivat yhdessä muodostaa selkeitä suurempia jaksoja (kuten yöjakso, maaseutujakso, sotajakso, merijakso jne.). Kohtausten ja jaksojen rytmitystä voidaan käyttää sisältöä ilmentävänä kerrontateknisenä keinona. Esimerkiksi Michael Ciminon elokuvan ”The Deer Hunter/ Kauriinmetsästäjä” (USA / 1978) alku koostuu pitkistä, yhtenäisistä jaksoista, jotka Vietnamin sotakokemusten jälkeen hajoavat yksittäisiksi kohtauksiksi sitä mukaa kuin elokuvassa kuvattu yhteisö pirstoutuu.


  Kohtauksella voidaan myös voidaan tarkoittaa useiden otosten sarjaa, tai joskus yksittäistä kameran asemaa. Yksittäinen otos voi myös muodostaa yhtä hyvin kohtauksen kuin kokonaisen jakson. Äärimmäisenä esimerkkinä on Alfred Hitchcockin kokeellinen elokuva ”The Rope / Köysi” (USA / 1948), joka näyttää kuvatun yhdellä ainoalla otoksella. Todellisuudessa tässä 78 minuutin pituisessa elokuvassa on 12 otosta, joiden liitokset on tarkoin harkiten sijoitettu ”luonnollisen” tummiin kohtiin. Pitkät otokset perustuvat taiten tehtyihin kameranliikkeisiin, lavasteiden siirtämiseen jne.

  Erikieliset vastineet

  sceneenglanti (English)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  JuntunenM1997

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.4.2024: Elokuva- ja televisiotutkimus:kohtaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Elokuva- ja televisiotutkimus:kohtaus.)