Elokuva- ja televisiotutkimus:kohtaus

From Tieteen termipankki

kohtaus

kohtaus
Definition kokonainen filmikerronnallinen yksikkö, sarja otoksia (tai yksittäinen otos), joka tapahtuu yhdessä kuvausympäristössä ja käsittelee yhtä toiminnallista tapahtumaa
Explanation


Termi on suhteellisen häilyvä. Vaikka termejä KOHTAUS ja JAKSO (scene ja sequence) käytetään jatkuvasti, ei olla päästy yksimielisyyteen käsitteiden täsmällisestä sisällöstä. Jaksoa pidetään yleensä laajempana yksikkönä kuin kohtausta, ts. kohtaus on jakson osa.
Kohtaukset voivat yhdessä muodostaa selkeitä suurempia jaksoja (kuten yöjakso, maaseutujakso, sotajakso, merijakso jne.). Kohtausten ja jaksojen rytmitystä voidaan käyttää sisältöä ilmentävänä kerrontateknisenä keinona. Esimerkiksi Michael Ciminon elokuvan ”The Deer Hunter/ Kauriinmetsästäjä” (USA / 1978) alku koostuu pitkistä, yhtenäisistä jaksoista, jotka Vietnamin sotakokemusten jälkeen hajoavat yksittäisiksi kohtauksiksi sitä mukaa kuin elokuvassa kuvattu yhteisö pirstoutuu.


Kohtauksella voidaan myös voidaan tarkoittaa useiden otosten sarjaa, tai joskus yksittäistä kameran asemaa. Yksittäinen otos voi myös muodostaa yhtä hyvin kohtauksen kuin kokonaisen jakson. Äärimmäisenä esimerkkinä on Alfred Hitchcockin kokeellinen elokuva ”The Rope / Köysi” (USA / 1948), joka näyttää kuvatun yhdellä ainoalla otoksella. Todellisuudessa tässä 78 minuutin pituisessa elokuvassa on 12 otosta, joiden liitokset on tarkoin harkiten sijoitettu ”luonnollisen” tummiin kohtiin. Pitkät otokset perustuvat taiten tehtyihin kameranliikkeisiin, lavasteiden siirtämiseen jne.

Equivalents

sceneenglanti

Related Concepts

Sources

JuntunenM1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.2.2023: Elokuva- ja televisiotutkimus:kohtaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Elokuva- ja televisiotutkimus:kohtaus.)