Elokuva- ja televisiotutkimus:jakso

From Tieteen termipankki

jakso

jakso
Definition


1. elokuvan rakenteellinen yksikkö, joka koostuu yhdestä tai useammasta luonnollisen kokonaisuuden muodostavasta kohtauksesta – sarja kohtauksia, joita yksi toiminta tai ajatus yhdistää (esimerkiksi esittelyjakso, takaa‐ajojakso).


2. elokuvan enemmän tai vähemmän itsenäinen osa: jakson voidaan yksinkertaistaen sanoa vastaavan kirjan lukua, jolloin kohtaus vastaa kappaletta ja otos yksittäistä virkettä, lausetta
Explanation

Marcel Martinin määrittelyn mukaan jaksossa aika ja paikka ovat yhtenäiset (kuten draamallisessa jaksossa), kun taas kohtauksessa yhtenäisyyden synnyttää toiminta (kohtaus

on tietyllä tavalla ”elokuvallisempi” yksikkö kuin jakso). Francis Ford Coppolan elokuvan ”The Godfather / Kummisetä” (USA / 1972) alku on klassinen esimerkki jaksosta. Jakson draamallinen merkitys on henkilöiden, olosuhteiden ja tilanteen esitteleminen (ekspositio), joka toteutuu kohtauksia yhdistävän häätilaisuuden avulla.

Equivalents

sequenceenglanti

Related Concepts


References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.2.2023: Elokuva- ja televisiotutkimus:jakso. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Elokuva- ja televisiotutkimus:jakso.)