Arkeologia:esihistoria

  From Tieteen termipankki

  esihistoria | esihistoriallinen aika

  esihistoria
  esihistoriallinen aika
  Definition ihmisen menneisyyden ajanjakso, jolta ei ole säilynyt kirjallisia lähteitä ja jota voidaan siksi tutkia vain materiaalisten jäännösten kautta
  Explanation Esihistoriallinen aika jäsennetään kolmiperiodijaon mukaisesti kivikauteen, pronssikauteen ja rautakauteen. Maailmanlaajuisesti esihistorian aikarajaus ja alaperiodit vaihtelevat huomattavasti. Esihistoriallinen aika alkaa työkalujen käyttöönotosta n. 3 miljoonaa vuotta sitten ja päättyy eri paikoissa eri aikaan kulttuurien siirtyessä kirjallisten lähteiden tavoittamaksi. Päättyminen tapahtuu liukuvasti ja esihistoriallinen aika ja sitä seuraava historiallinen aika ovatkin osittain päällekkäiset. Suomessa esihistoria alkaa ensimmäisistä ihmistoiminnan merkeistä 10 000 vuotta sitten ja päättyy vähitellen 1100–1300-lukujen kuluessa nykyisen Suomen alueen siirtyessä osaksi kristillisen kirkon ja ympäröivien valtakuntien vaikutuspiiriä. Joskus termiä protohistoria käytetään kulttuureista, jotka ovat kirjallisten lähteiden piirissä, mutta eivät itse tuota niitä. Ennen esihistoria -termin vakiintumista käytettiin myös termiä historiantakainen.

  Equivalents

  prehistoryenglanti
  préhistoireranska
  förhistoriaruotsi
  Vorgeschichtesaksa
  доисторическое обществоvenäjä
  первобытное обществоvenäjä
  esiaegviro
  esiajalooline aegviro

  Related Concepts

  Sources

  DanielG1962, EddyMD2011, HaHaLaRaWe2015, LucasG2005, RowleyConwyP2006, SchnappA1996

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Arkeologia:esihistoria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:esihistoria.)