Arkeologia:periodi

  From Tieteen termipankki

  periodi

  Tämä sivu on vielä tarkistamatta
  periodi
  Definition ajanjakso, jonka sisällä vallitsee jokin sellainen yleisesti tunnettu ja keskeinen kulttuurinen ilmiö joka on kyseiselle periodille luonteenomaisempi kuin muilla ajanjaksoilla
  Explanation Esimerkiksi rautakaudella raudan käyttö esineiden raaka-aineena oli aiempiin esihistorian periodeihin verrattuna uutta, mikä on perusteluna periodin nimitykselle, vaikka rauta on säilynyt käytössä myös myöhemmillä periodeilla nykyaikaan asti.
  Additional Information Suomen arkeologiassa yleisesti käytettyjä periodinimityksiä ovat mm. paleoliittinen kivikausi, mesoliittinen kivikausi, neoliittinen kivikausi, pronssikausi, esiroomalainen rautakausi, roomalainen rautakausi, kansainvaellusaika, merovingiaika, viikinkiaika, ristiretkiaika, keskiaika.
  Useimmat periodit jakautuvat alaperiodeihin.
  Kivikauden periodinimityksissä esiintyy usein sana kulttuuri, esim. kampakeraaminen kulttuuri.
  Arkeologisia periodirajoja määritettäessä ja niistä puhuttaessa on aina otettava huomioon, että ajoitukset ovat aluekohtaisia ja voivat muuttua merkittävästikin tutkimusaineiston karttuessa ja ajoitusmenetelmien kehittyessä.

  Equivalents

  periodenglanti

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Arkeologia:periodi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:periodi.)