Kielitiede:mahdollisuusrakenne
mahdollisuusrakenne
mahdollisuusrakenne |
Määritelmä
Toiminnan mahdollisuutta ilmaiseva suomen kielen verbirakenne, joka koostuu olla-verbistä ja pääverbin nipputunnuksesta -(t)tavissa ~ -(t)tävissä eli TAVA-partisiipin monikon inessiivistä.
Selite
Mahdollisuusrakenteen partisiippiosassa on aina transitiiviverbi ja subjektina siinä ilmaistun toiminnan kohde: ovi on korjattavissa ´ovi voidaan korjata´, mansikoita on taas saatavissa torilta ´mansikoita saa(daan) taas torilta´, olen tavattavissa huomenna´minut voi tavata huomenna'. Rakenteeseen voi kuulua myös toiminnan suorittajaa ilmaiseva genetiivisubjekti, esim. tämä asia ei ole hallituksen ratkaistavissa, se ei ole minun päätettävissäni. Modaalisena ilmauksena rakenne ilmaisee lähinnä ns. dynaamista mahdollisuutta.
Lisätiedot
VISK2008: Mahdollisuusrakenteeksi kutsutaan kiteytynyttä modaalista verbiliittoa, joka koostuu olla-verbistä ja pääverbin nipputunnuksen -(t)tavissa ~ -(t)tävissä sisältävästä muodosta, esim. olla tehtävissä. Rakenne ilmaisee dynaamista mahdollisuutta: Ovi on korjattavissa ’ovi voidaan korjata’. Rakenteeseen voi kuulua toiminnan suorittajaa ilmaiseva genetiivisubjekti, esim. Tämä asia ei ole minun päätettävissäni. (» § 1584.)
Rakenteesta väitellyt Pekkarinen alkoi ensimmäisenä nimittää konstruktiota mahdollisuusrakenteeksi (PekkarinenH2011: 133).Lähikäsitteet
- dynaaminen mahdollisuus
- modaalinen verbiliitto (yläkäsite)
- modaalisuus
- nesessiivinen verbiliitto (vieruskäsite)
- VA-partisiippi
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:mahdollisuusrakenne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:mahdollisuusrakenne.)