Kielitiede:johtolause
johtolause
johtolause |
Määritelmä
referaatin johtoilmaus, jossa subjekti tavallisimmin viittaa puhujaan ja verbi ilmaisee puhumista, ajattelua tai muuta kommunikaatioksi ymmärrettävää toimintaa
Selite
Johtolause on referaatin edellä, keskellä tai jäljessä. Ennen referaattia oleva johtolause voi saada objektikseen että-lauseen, jolloin esitys on epäsuora: Viinanen ilmoitti, että valtio säästää. Myös epäsuora kysymyslause on mahdollinen: Viinanen ei kertonut, säästääkö valtio. Johtolause voi edeltää myös suoraa esitystä: Mies huusi: "Pois pojat katolta!" Referaatin keskellä tai jäljessä olevat johtolauseet liittyvät lähinnä vain suoraan esitykseen (Pojat pois katolta, huusi mies, se on liukas!), samoin kuin havainnon, ajattelun tai toiminnan johtoilmaukset, jotka ovat yleensä suoran esityksen keskellä tai jäljessä: Lapset nukkuvat, Mari nauroi / huomasi.
Lisätiedot
VISK2008 Johtolause on prototyyppinen johtoilmaus, esim. tyttö sanoi. Johtolauseen subjekti ilmaisee referoidun tekstin esittäjän, ja lisäksi lauseessa voidaan luonnehtia puhumisen tapaa ja mainita vastaanottaja. Verbinä on kommunikaatioverbi kuten kertoa, ilmoittaa, ehdottaa tai myöntää, tai muu verbi jonka voi tulkita ilmaisevan kommunikaatiota tai sen tapaa. Repliikki on johtolauseessa objektina, tai johtolause on referaatin jäljessä lisäyksenä, esim. Tyttö sanoi lähtevänsä; Minä lähden nyt, kiljaisi tyttö. (» § 1476.)
Lähikäsitteet
- esijohtolause (vieruskäsite)
- jälkijohtolause (alakäsite)
- referointi
- välijohtolause (vieruskäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:johtolause. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:johtolause.)