Ravitsemustiede:a-vitamiini
A-vitamiini
retinoli | |||
A-vitamiini |
Määritelmä
yhteisnimi yhdisteille, joilla on retinolin aktiivisuus elimistössä
Selite
A-vitamiineja ovat eläinkunnan retinoidit, kuten retinoli, retinaali ja retiinihappo, sekä monet synteettiset retinolin kaltaiset aineet. Tietyt kasvikunnan karotenoidit, kuten betakaroteeni, muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi, koska ne ovat sen esiasteita. A-vitamiinin määrä elintarvikkeissa ilmaistaan retinoliekvivalentteina (RE, μg), missä on otettu huomioon eri yhdisteiden erilainen A-vitamiiniaktiivisuus. A-vitamiinia on maksassa, kananmunissa, voissa ja rasvaisissa maitovalmisteissa. Erityisen runsaasti sitä on kalanmaksaöljyssä. A-vitamiinia myös lisätään useisiin rasvavalmisteisiin. Karotenoideja on keltaisissa, oransseissa, punaisissa ja vihreissä kasviksissa. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Se kestää hyvin tavanomaista elintarvikkeiden käsittelyä ja ruoanvalmistusta. Elimistössä A-vitamiinia tarvitaan näköaistimukseen, erityisesti hämärässä näkemiseen. Se säätelee solujen kasvua ja erilaistumista, osallistuu ihon, limakalvojen ja luuston aineenvaihduntaan sekä immuunivasteen ylläpitoon. Erittäin suurena, suositukseen nähden noin satakertaisena annoksena A-vitamiini aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Pitkäaikainen, runsas A-vitamiinin saanti retinolina johtaa krooniseen myrkytykseen, mistä seuraa mm. maksavaurioita. Liikasaannin riski liittyy ravintolisien ja vitamiinivalmisteiden käyttöön. Raskauden aikana tulee välttää maksaruokia ja A-vitamiinivalmisteita, sillä liikasaanti voi aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä. A-vitamiinin puutos kehittyy pitkäaikaisen ravitsemushäiriön seurauksena, ja sitä esiintyy pääasiassa muun aliravitsemuksen yhteydessä. A-vitamiinin puutossairaudet ovat hämäräsokeus ja kseroftalmia.
Erikieliset vastineet
vitamin A | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:a-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:a-vitamiini.)