Filosofia:klassinen logiikka
klassinen logiikka
klassinen logiikka |
Klassisella logiikalla ei viitata antiikin logiikkaan (ts. traditionaaliseen logiikkaan), vaan 1850-luvulta alkaen kehitettyyn Boolen algebroille, relaatioiden logiikalle ja kvantifikaatioteorialle perustuvaan peruslogiikkaan. Klassista logiikkaa määrittää kolme perusperiaatetta: poissuljetun ristiriidan laki, poissuljetun komannen laki ja ekstensionaalisuusehto. Hylkäämällä ekstensionaalisuusehto joudutaan luopumaan loogisten vakioiden totuusfunktionaalisuudesta ja päädytään intensionaalisiin logiikoihin. Hylkäämällä poissuljetun komannen laki päädytään moniarvologiikkoihin tai intuitionistiseen logiikaan ja osassa parakonsistenteista logiikoista ei päde yleisesti edes ristiriidan laki.
Usein klassiseen logiikkaan katsotaan kuuluvan vain ensimmäisen kertaluvun predikaattilogiikka, mutta toisinaan myös tietyt sen laajennukset, kuten toisen (tai useamman) kertaluvun predikaattilogiikka.
Lähikäsitteet
- lauselogiikka (osakäsite)
- predikaattilogiikka (osakäsite)
- traditionaalinen logiikka (vieruskäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.12.2024: Filosofia:klassinen logiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:klassinen logiikka.)