Geologia:rautamuodostuma
rautamuodostuma
rautamuodostuma |
Määritelmä
1) runsasrautainen sedimenttikivi, joka on yleensä (mutta ei aina) laminoitunut, serttipitoinen ja muodostunut yleensä arkeeisen tai proterotsooisen eonin aikana;
Selite
Runsasrautaisten sedimenttikivien jako rautamuodostumiin ja rautakiviin on käytäntö, joka perustuu runsaasti rautaa sisältävien muodostumien erilaisiin piirteisiin (James 1966[1]). On huomioitava, että kaikki tutkijat eivät tee tätä jakoa: rautamuodostuma-termiä saatetaan usein käyttää synonyyminä runsasrautaiselle sedimenttikivelle ja toisinaan rautakiviä ei erotella rautamuodostumista, vaan niitä saatetaan kutsua esimerkiksi alumiinivaltaisiksi rautamuodostumiksi. Lisäksi rautamuodostuma-termiä saatetaan käyttää synonyyminä raitaiselle rautamuodostumalle. Pääosa rautamuodostumista (mutta ei kaikki) on syntynyt kemiallisen saostumisen kautta, ja tästä syystä rautamuodostuman määritelmään saatetaan sisällyttää muodostumisen syntyminen kemiallisen saostumisen kautta (katso esimerkiksi Misra 2000[2]).
Lisätiedot
Rautamuodostumille on kirjallisuudessa käytetty useita synonyymejä, kuten kvartsiraitainen rautamalmi. Suomen kallioperässä olevien runsasrautaisten sedimenttikivien kohdalla raudan alkuperä (detritaalinen vai kemiallisesti saostunut) voi olla toisinaan vaikeasti määritettävissä ja rautamuodostuma-termiä on käytetty usein yleisesti kuvaamaan runsaasti rautaa sisältäviä ja sedimenttistä alkuperää olevia muodostumia (Lehto & Niiniskorpi1977).
Erikieliset vastineet
iron formation | englanti (English) | |
järnformation | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- raitainen rautamuodostuma (alakäsite)
- runsasrautainen sedimenttikivi (yläkäsite)
Käytetyt lähteet
SKP1998, JamesHL1966, Lehto&Niiniskorpi1977, Paakkola&Piirainen&Piispanen1986, MisraKC2000, Bekker&al2010
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Geologia:rautamuodostuma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:rautamuodostuma.)