Käännöstiede:funktionaaliset käännösteoriat
funktionaaliset käännösteoriat
funktionaaliset käännösteoriat |
Yhteistä funktionaalisille käännösteorioille on, että niissä kääntäminen nähdään kommunikaationa, ja kommunikaatio inhimillisenä toimintana. Toimintateorian (action theory) perinteen mukaisesti kommunikaatio nähdään tahdonvaraisena, tavoitteellisena toimintana, joka tapahtuu tietyssä tilanteessa.
Funktionaalisissa käännösteorioissa keskitytään tekstin kykyyn synnyttää tietty kommunikaatiovaikutus. Teoriat, jotka ovat kiinnostuneita lähtötekstin kommunikaatiovaikutuksen välittämisestä uudessa kielessä ja kulttuurissa, voi nimetä funktionaalisiksi ekvivalenssiteorioiksi. Tällaisia ovat muiden muassa Katharina Reissin teoria, joka jakaa käännettävät tekstit tekstifunktion perusteella tekstityyppeihin (informatiiviset tekstit, ekspressiiviset tekstit ja operatiiviset tekstit), sekä Julianne Housen teoria, joka näkee tekstifunktion yhdistelmänä vaatimuksia joita käyttötilanne tekstille aiheuttaa.
Hans Vermeerin ja Katharina Reissin skoposteoria puolestaan keskittyy nimenomaan tulotekstin funktioon (ts. skopokseen, päämäärään), ja korostaa sen itsenäisyyttä lähtötekstin funktiosta. Skoposteorian mukaan tuloteksti on informaatiotarjous informaatiotarjouksesta, jonka tavoitteen ja päämäärän määrittää sen oma käyttötarkoitus ja –tilanne.Erikieliset vastineet
functionalist approaches (luo nimityssivu) | englanti (English) |
Lähikäsitteet
- dynaaminen vastaavuus (vieruskäsite)
- funktionaaliset ekvivalenssiteoriat (alakäsite)
- kommunikatiiviset käännösteoriat (yläkäsite)
- skoposteoria (alakäsite)
Käytetyt lähteet
Vehmas-Lehto1999, Nord1997, House1977
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Käännöstiede:funktionaaliset käännösteoriat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Käännöstiede:funktionaaliset käännösteoriat.)