Folkloristiikka:tietäjä
tietäjä
tietäjä |
tietäjä on loitsutradition ja ekstaasitekniikat hallitseva rituaalispesialisti, jonka tärkeimpiin tehtäviin esimoderneissa yhteisöissä kuului sairauksien parannus ja elinkeinomagia. Tietäjä toimi myös siirtymäriittien turvaajana ja oli kykenevä maagiseen vahingoittamiseen sekä suojaamiseen.
Tietäjältä vaadittiin paitsi ekstaattisten riittitekniikoiden hallintaa ja laajaa, salaista myyttistä tietoa, myös kovaa luontoa. Tämän piti siis olla luonteeltaan voimakas ja tarvittaessa aggressiivinen. Merkkinä kovasta luonnosta toimi esimerkiksi hammas suussa syntyminen. Kun kova luonto ja myyttinen tieto yhdistyivät samassa henkilössä, tietäjän katsottiin olevan väekäs ja kykenevän tietäjäntoimeen. Vienan Karjalassa tietäjä toimi myös patvaskana, joka toimi häiden seremoniamestarina ja suojaajana.
Tietäjyys kulki usein suvussa, mutta tietäjä saattoi siirtää välineensä ja tietonsa myös ulkopuoliselle, sopivaksi katsomalleen henkilölleen. Tietäjän oleellisimpiin taitoihin kuului kommunikatiivisten loitsujen ja haltioitumisen kautta saavutettava kyky suoraan kontaktiin tuonpuoleisen kanssa.Lähikäsitteet
- loitsu (funktiosuhde)
- rituaali (funktiosuhde)
- šamaani (vieruskäsite)
- tietäjälaitos (kokonaisuuskäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Folkloristiikka:tietäjä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:tietäjä.)