Oikeustiede:oikeusturvavakuutus/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Oikeusturvavakuutuksen keskeinen sisältö
Yksittäisten vakuutusyhtiöiden myöntämien vakuutusten ehdot eroavat toisistaan ja ne ovat luettavissa vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla. Oikeusturvavakuutuksen keskeinen sisältö on määriteltävä vakuutuskirjassa tai muussa vastaavassa asiakirjassa silloinkin, kun oikeusturvavakuutus on muuta vakuutusta koskevan vakuutussopimuksen osana. Epätietoisissa tapauksissa vakuutusehtoja on tulkittava vakuutuksenottajan eduksi.
Vakuutetulla on oikeus kääntyä valitsemansa asianajajan tai muun lakimiehen puoleen silloin, kun kysymys on Suomessa toimiluvan saaneen vakuutuksenantajan myöntämästä oikeusturvavakuutuksesta. Jos vakuutetun asia tulee käsiteltäväksi jossakin muussa valtiossa, asiamiehen tai avustajan tulee täyttää myös tämän valtion kansallisessa lainsäädännössä asetetut pätevyysvaatimukset.
Oikeusturvavakuutuksesta korvataan lakimiehen käytöstä aiheutuneet välttämättömät ja kohtuulliset asianajo- ja oikeudenkäyntikulut käräjäoikeuden käsiteltäviksi saatettavissa asioissa ja välimiesmenettelyssä. Vakuutuksesta ei siten korvata sellaisia kuluja, jotka ovat aiheutuneet asian käsittelystä esimerkiksi hallintoviranomaisissa, hallintotuomioistuimissa, erityistuomioistuimissa, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa taikka EU:n tuomioistuimissa. Vakuutuksesta ei korvata myöskään välimiesten ja sovittelijain perimiä palkkioita ja kuluja eikä vakuutetun omia kuluja kuten ajanhukkaa, matkakuluja ja ansionmenetyksiä.
Vakuutetun maksettavaksi tuomitut vastapuolen oikeudenkäyntikulut voidaan eräitä erityistapauksia lukuun ottamatta korvata ainoastaan silloin, kun siitä on erikseen sovittu ja merkitty vakuutuskirjaan. Oikeusturvavakuutus voidaan siten tehdä joko laajempana tai suppeampana. Laajennetussa oikeusturvavakuutuksessa myös vastapuolelle maksettavaksi tuomitut oikeudenkäyntikulut sisältyvät oikeusturvan piiriin, mutta vakuutusmäärät ja vakuutetun omavastuuosuus ovat siinä vastaavasti korkeampia kuin perusmallissa. Tällainen laajennettu oikeusturvavakuutus on ollut saatavissa vain joissakin vakuutusyhtiöissä.
Rikosasioissa oikeusturvavakuutuksesta ei korvata esitutkinnasta aiheutuvia kuluja eikä syyttäjän ajamissa rikosasioissa pääsääntöisesti syytetyn puolustuksesta aiheutuvia kuluja edes siinäkään tapauksessa, että syyte hylätään. Tätä on perusteltu sillä, että syytteestä vapautetuilla on nykyisin oikeus saada korvaus kuluistaan valtiolta. Autovakuutuksiin liittyvistä oikeusturvavakuutuksista korvataan kuitenkin tavanomaisista liikennerikosjutuista aiheutuneet kulut. Vakuutetun puolustuskulut korvataan myös sellaisissa rikosasioissa, joissa asianomistaja yksinään vaatii hänelle rangaistusta. Samoin asianomistajan kulut korvataan, jos tämä on vaatinut jutussa korvausta.
Riita- ja hakemusasioiden osalta oikeusturvavakuutuksen ulkopuolelle on rajattu muun muassa riidattomia saatavia koskevat perintätoimet sekä avioeroasiat ja niihin liittyvät ositusriidat ja lasten huoltoriidat. Vakuutuksesta ei yleensä korvata vakuutetulle aiheutuvia kuluja myöskään asiassa, joka liittyy lapsen huoltoon, elatukseen, tapaamisoikeuteen tai asumiseen.
Muista kuin ammattiliittojen kautta otetuista vakuutuksista ei korvata työriidoista aiheutuneita kuluja. Konkurssimenettelyä, yksityishenkilön velkajärjestelyä ja yrityssaneerausta koskevat asiat on jätetty oikeusturvavakuutuksen ulkopuolelle lukuun ottamatta tilanteita, joissa näihin liittyvistä asioista riidellään erillisessä oikeudenkäynnissä. Tuomioistuimissa käsiteltävät turvaamistoimet ovat oikeusturvavakuutuksen piirissä. Sen sijaan muita täytäntöönpanokuluja ei korvata oikeusturvavakuutuksesta.
Vakuutetun on käräjäoikeudessa pääkäsittelyyn edenneissä asioissa vaadittava vastapuolelta täysimääräisesti korvausta asianajo- ja oikeudenkäyntikuluistaan. Vakuutuksesta suoritettavaa korvausta voidaan alentaa tai se voidaan evätä, jos vakuutettu jättää kuluvaatimuksen esittämättä tai aiheettomasti luopuu siitä.
Vakuutusta koskevien erimielisyyksien ratkaisemisesta
Vakuutetulla on oikeus saattaa hänen ja vakuutuksenantajan erimielisyydet puolueettoman elimen käsiteltäväksi. Kuluttajan asemassa olevien oikeusturvavakuutettujen osalta kyseisiä ratkaisuelimiä ovat kuluttajariitalautakunta sekä Finanssialan Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan (FINE) neuvontatoimiston yhteydessä toimiva vakuutuslautakunta. Myös muut kuin kuluttajat voivat saattaa vakuutuksenantajan kanssa syntyvät erimielisyydet vakuutuslautakunnan käsiteltäviksi. Vakuutuksenantajan on erimielisyyden ilmetessä ilmoitettava vakuutetulle hänen oikeudestaan saattaa vakuutusta koskeva erimielisyys mainittujen kuluttajariitalautakunnan tai vakuutuslautakunnan käsiteltäväksi sekä lisäksi hänen oikeudestaan valita asiamies tai avustaja.
Kuluttajariitalautakunnan ja vakuutuslautakunnan ratkaisut ovat luonteeltaan suosituksia. Sen vuoksi vakuutetulla on oikeus mainittujen lautakuntien tekemien ratkaisujen estämättä saattaa erimielisyys tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tätä vakuutetun oikeutta ei ole lupa rajoittaa sopimusehdolla.
Lisäksi Suomen Asianajajaliiton ja Finanssialan Keskusliiton ylläpitämä palkkioerimielisyyksiä käsittelevä lautakunta voi antaa suositusluontoisia lausuntoja sellaisista asianajopalkkioista ja kuluista, joiden määrästä asianajajan ja oikeusturvaedun myöntäneen vakuutusyhtiön kesken on syntynyt erimielisyyttä.