Oikeustiede:isyyden selvittäminen/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Perusajatus. Isyyden vahvistaminen edellyttää näyttöä sekä makaamisesta että biologisesta isyydestä. Suomalaisen käsityksen mukaan tällaisen näytön erikoispiirteet vaativat erityistä sääntelyä ja erityistä viranomaista, lastenvalvojaa. Samalla järjestelmä tarjoaa tukea isyyden vahvistamista toivovalle äidille, joka saattaa taloudellisesti ja psyykkisesti olla vai¬keassa asemassa.
Kansainvälisesti erityinen isyydenselvittämisjärjestelmä on verrattain harvinainen. Monissa maissa äiti joutuu kääntymään asianajajan puoleen samoilla ehdoilla kuin missä tahansa oikeusjutussa.
Käyttöala. Isyydenselvittämispalvelu on käytettävissä tapauksissa, joissa lapseen nähden ei ole voimassa isyysolettamaa, ja tietyin ehdoin tapauksissa, joissa tämä olettama on voimassa. Jälkimmäinen tapaus on kyseessä silloin, kun äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamislausuman, jonka toinen mies antaa. Palvelu koskee myös tapauksia, joissa äiti ja aviomies yhdessä pyytävät isyyden selvittämistä kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.
Isyydenselvittämispalvelu ei ole käytettävissä tapauksissa, joissa valmistellaan isyyden kumoamista kanneteitse.
Isyyslain mukaan äidillä ei ole oikeutta vastustaa isyyden selvittämistä. Niin ikään selvittämisen käyttöalaa on laajennettu siten, että lastenvalvojan velvollisuus selvittää isyys koskee kaikkia lapsia normaaliin täysi-ikäisyysrajaan asti, ts. myös 15—18-vuotiaita nuoria.
Menettely. Isyyden selvittäminen käynnistyy viranomaisaloitteesta tai osapuolen (tunnustajan tai äidin ja aviomiehen) pyynnöstä. Menettely alkaa äidin ja lastenvalvojan neuvottelulla.
Keskeisintä selvitystoiminnassa on todisteiden kokoaminen makaamisesta ja isyydestä. Tavanomaisen näytön ohessa lastenvalvoja hankkii, jos tapaus sitä edellyttää, tarpeelliset lääketieteelliset asiantuntijalausunnot. Tämä voi kuitenkin tapahtua ainoastaan osapuolten suostumuksella.
Jatkotoimet. Jos riittävän näytön saaminen osoittautuu ylivoimaiseksi, lastenvalvoja keskeyttää isyyden selvittämisen. Tapauksissa, joissa näyttö on riittävä, ryhdytään isyyden vahvistamiseen. Ensinnä miehelle annetaan tilaisuus isyyden tunnustamiseen. Jos hän ei ole tähän valmis, lastenvalvoja nostaa isyyskanteen.
Säädöspohja. Isyyden selvittämisestä on säädetty isyyslain 11/2015 2 luvussa.
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila