Oikeustiede:kesäloma

Tieteen termipankista

kesäloma

kesäloma
Määritelmä lomakautena eli 2.5. – 30.9 pidettävä osa vuosilomasta
Selite

Vuosilomasta 24 arkipäivää on sijoitettava lomakaudelle. Vuosilomalain mukainen lomakausi on 2.5. – 30.9. Muu osa lomasta on ns. talvilomaa. Työ- ja virkaehtosopimuksissa lomakausista on voitu sopia vuosilomalain säännöksistä poikkeavasti.

Kesäloma on pääsääntöisesti annettava yhdenjaksoisena. Vain poikkeuksellisesti kesäloma voidaan jakaa useampaan jaksoon, mutta tällöinkin kesälomasta vähintään kaksi viikkoa (12 lomapäivää) on pidettävä yhdenjaksoisena. Jos lomaa on kertynyt alle 12 arkipäivää, koko loma on pidettävä yhdenjaksoisena.

Työnantaja ja työntekijä voivat myös sopia kesäloman pitämisestä muulloin kuin lomakautena. Vuosiloma voidaan sopia pidettäväksi osissa 12 arkipäivää ylittävältä osaltaan. Vuosiloma on mahdollista sopia sijoitettavan myös lomakauden ulkopuolelle.

Vuosiloma ansaitaan ja se pidetään arkipäivinä. Arkipäiviä eivät vuosilomalakia sovellettaessa ole sunnuntait, kirkolliset juhlapäivät, itsenäisyyspäivä, joulu- ja juhannusaatto, pääsiäislauantai eikä vapunpäivä. Sen sijaan lauantai on arkipäivä, vaikka se ei olisikaan työntekijän työpäivä.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Susanna Siitonen

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:kesäloma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kesäloma.)