Oikeustiede:momentti

    Tieteen termipankista

    momentti

    momentti
    Määritelmä säädöksessä olevan pykälän osa
    Selite

    Säädökset jakautuvat pykäliin ja nämä puolestaan momentteihin, joita voi olla yksi tai useampia. Nykykäytännön mukaan pyrkimyksenä on, että pykälässä olisi enintään kolme momenttia. Viitattaessa yksimomenttiseen pykälään mainitaan vain kyseinen pykälä (esimerkiksi hallintolain 6 §).

    Momentteja ei yleensä numeroida. Sen sijaan kansainvälisissä sopimuksissa artiklojen momentteja vastaavat kohdat säännönmukaisesti numeroidaan. Viitattaessa pykälän momentteihin käytetään arabialaisia numeroita (esimerkiksi: hallintolain 2 §:n 2 momentti).

    Momentti voi jakaantua kohtiin. Säännönmukaisesti kohtia edeltää johdantokappale, joka päättyy kaksoispisteeseen. Kohdat numeroidaan myös arabialaisin numeroin, joissa käytetään oikeanpuoleisia kaarisulkuja, esimerkiksi 1), 2), 3). Varhemmin kohdat saattoivat jakaantua vielä alakohtiin, jolloin alakohdat merkittiin pienaakkosin, esimerkiksi a), b), c). Nykyisin ei juuri laadita pykäliä, joissa olisi momentteja, kohtia ja alakohtia.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Matti Niemivuo

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    NiemivuoM2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:momentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:momentti.)