Oikeustiede:uudelleensijoittamisvelvoite

    Tieteen termipankista

    uudelleensijoittamisvelvoite

    uudelleensijoittamisvelvoite
    Määritelmä työnantajan velvollisuus selvittää ennen työntekijän irtisanomista, voidaanko irtisanominen välttää tarjoamalla työntekijälle muuta työtä
    Selite

    Työnantajalla on muun työn tarjoamisvelvollisuus eli uudelleensijoittamisvelvoite sekä individuaali- että kollektiiviperusteisissa irtisanomisissa. Jos työnantajalla on tarjolla muuta työtä, josta työntekijällä on edellytykset selvitä, tulee tätä työtä tarjota työntekijälle. Ottaessaan vastaan uuden työn työntekijä välttyy irtisanomiselta eikä irtisanomisperuste näin ollen täyty.

    Individuaaliperusteissa irtisanomissa muun työn tarjoamisvelvoite koskee vain tapauksia, joissa työntekijä ei ole syyllistynyt vakavaan rikkomukseen. Käytännössä velvoite tulee kysymykseen lähinnä tapauksissa, joissa irtisanomisen perusteena on sairauden, tapaturman tai vamman aiheuttaman työkyvyn heikentyminen tai työntekijän kykenemättömyys selviytyä työtehtävistään työntekoedellytysten muuttuessa.

    Sitä vastoin kollektiiviperusteisissa irtisanomissa uudelleensijoittamisvelvoite koskee kaikkia työntekijöitä. Ennen irtisanomista työnantajan on aina selvitettävä, voidaanko uudelleensijoittamisvelvoite täyttää. Työntekijälle on tarjottava ensi sijassa hänen työsopimuksensa mukaista työtä vastaavaa tehtävää. Jos tällaista työtä ei ole, työntekijälle tulee tarjota mitä tahansa työtä, joka vastaa hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan. Työnantajan velvollisuus tarjota muuta työtä on melko laaja. Sitä ei ole rajoitettu organisatorisesti tai maantieteellisesti siihen toimipisteeseen tai työpaikkaan, jossa työntekijä on työskennellyt, vaan se ulottuu koko työnantajayritykseen. Työntekijällä ei ole kuitenkaan välttämättä velvollisuutta ottaa vastaan työtä, joka ei vastaa hänen työsopimustaan. Tällaisessa tilanteessa työntekijä ei kieltäytyessään tarjotusta työstä riko työsopimusvelvoitteitaan eikä voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi. Toisaalta jos muuta työtä ei ole tarjolla, voi työnantaja jatkaa irtisanomisprosessia.

    Jos työnantaja on voinut tarjota työntekijälle muuta työtä irtisanomisen sijasta, työnantajan on myös järjestettävä uudessa työssä tarvittava koulutus. Koulutuksen tulee olla sekä työnantajan että työntekijän kannalta kohtuullista ja tarkoituksenmukaista.

    Työn tarjoamisvelvoite saattaa eräissä tilanteissa ulottua työnantajayrityksen lisäksi myös muuhun yritykseen. Tällöin muodolliset yritysrajat rikkoutuvat, ja työnantajan tulee selvittää, onko muussa yrityksessä työtä irtisanomisuhan alaiselle työntekijälle. Kysymyksessä on ns. vastuunläpimurto, josta on säädetty työsopimuslain 7 luvun 4 §:n 3 momentissa.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:uudelleensijoittamisvelvoite. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:uudelleensijoittamisvelvoite.)