Tähtitiede:tähti
tähti
tähti |
Tähdet syntyvät tiivistymällä tähtienvälisestä aineesta. Ne viettävät suurimman osan elämästään rauhallisessa pääsarjavaiheessa muuttamalla vetyä heliumiksi. Vetyvaraston vähetessä myös muut ydinreaktiot voivat käynnistyä. Elämänsä ehtoolla tähti laajenee jättiläistähdeksi ja massasta riippuen vihdoin räjähtää supernovana tai kutistuu hiljalleen jäähtyväksi valkeaksi kääpiöksi tai joksikin muuksi kompaktiksi kohteeksi. Katso myös tähtien kehitys.
Ihmisten tavoin tähdetkään eivät aina viihdy yksinään. Noin puolet tähdistä kuuluukin kaksoistähtiin. Myös useamman tähden muodostamat järjestelmät ovat tavallisia.
Monet tähdet ovat muuttuvia tähtiä, joiden kirkkaus vaihtelee ajan mittaan. Kirkkauden muutokset voivat johtua monista syistä. Pimennysmuuttuja on kaksoistähti, jonka tähdet vuorotellen peittävät toisensa. Tietyssä kehityksensä vaiheessa voi myös ruveta sykkimään. Esimerkiksi kefeidit ovat tällaisia sykkiviä muuttujia. Kaksoistähdissä voi myös esiintyä aineen virtausta tähdestä toiseen, mikä voi aiheuttaa räjähdyksenomaisia purkauksia, kuten novissa.
Tähdet eivät synny yksinään, vaan muodostavat löyhiä assosiaatioita tai hiukan tiiviimpiä avoimia joukkoja.
Erikieliset vastineet
star | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Tähtitiede:tähti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:tähti.)