Esittävät taiteet:pantomiimi

    Tieteen termipankista

    pantomiimi

    pantomiimi
    Määritelmä sanaton esitys, joka perustuu eleisiin, ilmeisiin ja liikkeisiin; lisänä voi olla tanssia ja musiikkia
    Selite

    Pantomiimilla on ollut erilaisia merkityksiä eri aikoina. Antiikin Roomassa pantomiimi oli suosittu esittävän taiteen laji, jossa tanssija musiikin ja kertojan säestyksellä välitti yleensä legendoihin perustuvia tarinoita. Tätä perinnettä pyrkivät 1700-luvuilla elvyttämään tanssimestarit John Weaver (1673–1760) Englannissa ja Jean Georges Noverre (1727–1810) Ranskassa. 1800-luvun Ranskassa pantomiimi oli puolestaan suosittu populaariteatterin muoto, jossa kommunikoitiin erityisesti mimiikan ja käsien avulla luotujen konventionaalisten eleiden kautta. Yhtenä syynä puheettomuuteen olivat erilaiset seurueille asetetut viralliset rajoitukset ja sensuuritoimet. Tunnetuin pantomiimikko oli Ranskassa 1800-luvun alkupuolella esiintynyt Jean-Gaspard Deburau (1796–1846), joka on tunnettu commedia dell’arte -vaikutteisesta Pierrot-hahmostaan Baptistesta. Hänen seuraajansa pitivät Pierrot-pantomiimin perinnettä yllä 1900-luvun alkuun saakka.

    Englantilainen joulunäytelmäperinne (Christmas Pantomime) sekoittaa commedia dell’arte -perinnettä tuttuihin satuihin ja ajankohtaisiin teemoihin. Nämä näytelmät eivät ole sanattomia tai puheettomia. Englannissa on perinteisesti käytetty sanattomiin teatteriesityksiin viitattaessa termiä dumb show. Mime -sana on ollut englannin kielessä käytössä myös viitattaessa ranskalaistyyppiseen 1800-luvun pantomiimiin. Nykyisin sitä käytetään pääsääntöisesti viittaamaan moderneihin miimiesityksiin.

    Pantomiimi on erityisesti aiemmin käytetty synonyymi miimille. Esimerkiksi Suomessa pantomiimia käytettiin tässä merkityksessä ainakin 1980-luvulle saakka, vaikka käytännössä puhe olikin modernista miimistä ja sen tekniikoita käyttävistä esiintyjistä. Myös modernin miimin tekniikoita käyttävät taiteilijat saattoivat/saattavat joskus käyttää omasta taiteestaan termiä pantomiimi. Näin teki esimerkiksi 1900-luvun kansainvälisesti tunnetuin miimikko, ranskalainen Marcel Marceau (1923–2007).
    Lisätiedot Kreikan pantomimus= kaikkea jäljittelevä

    Erikieliset vastineet

    dumb showenglanti (English)
    mummer's playenglanti (English)
    mummeryenglanti (English)
    pantomimeenglanti (English)
    pantomimaespanja (español)
    pantomimaitalia (italiano)
    pantomimuslatina (Latina)
    pantomimruotsi (svenska)
    Pantomimesaksa (Deutsch)
    pantomimavenäjä (русский)
    pantomiimaviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, LustA2000, Tångeberg-GrischinM2011, KurkinenM2000, Lada-RichardsI2007

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Esittävät taiteet:pantomiimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:pantomiimi.)