Esittävät taiteet:miimi

    Tieteen termipankista

    miimi

    miimi
    Määritelmä 1) antiikin miimi-näytelmät 2) eurooppalainen moderni teatterimuoto, jossa puhe on joko kokonaan poistettu tai alistettu esityksen muille osatekijöille ja jossa teoksen sanoma välitetään fyysiseen ilmaisuun (miimiteknikkaan) kouluttautuneiden esiintyjien kautta 3) klassisen baletin teoksissa käytetty elekieli
    Selite

    Miimillä on ollut historiallisesti useita merkityksiä ja sanan käyttö vaihtelee jonkin verran kielialueen mukaan. Miimiä voidaan käyttää sekä itsenäisenä taiteenlajina että yhdistettynä muihin fyysisen teatterin lajeihin tai puheteatterin tai tanssiteoksen osana. Keskeistä miimissä on koko kehon käyttö instrumenttina. Ranskalaiset modernin miimin kehittäjät ja käyttäjät, kuten Étienne Decroux (1898–1991) ja Jacques Lecoq (1921-1999), alkoivat käyttää termiä miimi erottaakseen oman työnsä 1800-luvun pantomiimista, jonka he kokivat vanhanaikaiseksi, romanttiseksi taidemuodoksi. Molemmat loivat miimi-termille myös erilaisia alatyyppejä omien koulutusfilosofioidensa mukaisesti.


    Klassisessa baletissa on puolestaan oma, erityinen 1800-luvun pantomiimistä periytyvä miiminen elekielensä, jolla ilmaistaan erilaisia asioita, toimintaa ja tunteita. Käsieleillä on tietty, tarinan kannalta narratiivinen merkitys, esimerkiksi naimisiinmeno, ja niillä voidaan ilmaista yksittäisiä sanoja kuten sinä, mutta, kuningatar tai kyynel, joista muodostuu ikään kuin lauseita. Kuuluisia miimisiä kohtauksia on esimerkiksi baleteissa Giselle, Joutsenlampi ja Prinsessa Ruusunen. Alun perin miimin osuus baleteissa oli merkittävä, mutta 1900-luvulla sen käyttö väheni ja tanssiliikkeiden määrä lisääntyi, sillä miimi koettiin vanhanaikaisena. Edellä mainituissa klassisen baletin teoksissa on nykyäänkin miimisiä kohtauksia, ja ne sisältävät käsien, kasvojen ja vartalon käyttöä.

    Erikieliset vastineet

    mimeenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    LustA2000, LecoqJ&CarossoJG&LalliasJC2016, KurkinenM2000, LebhartT&ChamberlainF2009, LecoqJ1987, Craine&Mackrell2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Esittävät taiteet:miimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:miimi.)