Kirjallisuudentutkimus:myytti

    Tieteen termipankista

    myytti

    myytti
    Määritelmä 1) suulliseen traditioon perustuva tarina jumalista, jumalolennoista ja sankareista; 2) totena pidetty kertomus tai uskomus, joka ei pidä paikkaansa
    Selite

    Myytit kuuluvat uskonnolliseen maailmankuvaan. Myytit ovat tavallisesti tarinoita suuren alkuajan, maailman luomiskauden, perustavanlaatuisista tapahtumista ja jumalten esikuvallisista teoista, joiden ansiosta maailma, luonto ja kulttuuri syntyi ja sai yhä vaikuttavan järjestyksensä.

    Uskonnollinen myytti ilmentää ja vahvistaa yhteisön arvoja ja normeja, tarjoaa käyttäytymismalleja, todistaa rituaalin tehon sekä perustelee kultin pyhyyden. Kollektiivin kiinteyttä korostava myytti uusinnetaan riitissä. Myytin rituaalinen esittäminen on maailmanjärjestyksen puolustamista: pyhiä tapahtumia jäljittelemällä maailmaa estetään sortumasta kaaokseen. Toisin kuin legendoilla myyteillä on vain niukasti historiallista perustaa.

    Myytin (mythos) käsite esiintyy jo Homeroksella ja Platonilla. Edellisellä se viittaa kertomukseen ja keskusteluun, jälkimmäisellä johonkin kuvitteelliseen, johon silti saattaa sisältyä myös totuutta.

    Myyttiset kertomukset ovat kautta aikojen tarjonneet aineistoa ja virikkeitä kirjailijoille. Kirjailijat puolestaan tuovat vanhoihin myytteihin oman lisänsä muokkaamalla ja hyödyntämällä niitä.

    Ranskalainen kriitikko ja semiootikko Roland Barthes (1915-80) on analysoinut teoksessaan Mythologies (1957, Mytologioita) myyttejä modernin yhteiskunnan ideologisina muodostelmina, jotka ilmenevät erilaisten merkkien käytön kautta. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi kansalliset tunnukset, kuten liput. Hänen mukaansa modernien myyttien avulla historialliset ja yhteiskunnalliset ilmiöt ja tilanteet saadaan näyttämään luonnollisilta, jolloin emme huomaa niihin sisältyvää vallankäyttöä.
    Lisätiedot Kreikan mythos=puhe, taru. Ks. myös myytti folkloristiikassa.

    Erikieliset vastineet

    mythenglanti (English)
    mitoespanja (español)
    mitoitalia (italiano)
    mytheranska (français)
    mytruotsi (svenska)
    Mythossaksa (Deutsch)
    mifvenäjä (русский)
    müütviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Kirjallisuudentutkimus:myytti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:myytti.)