Kirjallisuudentutkimus:legenda

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

legenda

legenda
Definition


1) pyhimyksen tai marttyyrin elämäntarina; pyhimyselämäkerta, pyhimystaru; uskontotieteessä ja folkloristiikassa myös vastaavanlainen ei-kristillinen kertomus

2) epäuskottava, epäilyttävä tai kaunisteltu tarina, jossa myyttisiä aineksia yhdistellään historiallisiin tosiasioihin
Explanation

Katolisessa perinteessä syntynyt legenda liittyy aina marttyyrien tai pyhimysten elämään. Alkuaan legendalla tarkoitettiin pyhien päivien yhteydessä luettavaa elämäkertakirjaa (liber legendarius). Legendassa ovat keskeisiä ihmeet ja ihmeteot, jotka usein pohjautuvat Raamatun tapahtumiin. Legenda liittyy myös pyhimyksen kanonisointiin, jolloin pyhimykseen liittyvästä ihmeteosta kirjaimellisesti "luettava" (legenda) tarina.

Virallisten kirkollisten legendojen ohella esiintyi myös maallisia legendoja, jotka runo- tai proosamuotoisia, tai näytelmiä. Maalliset legendat muistuttivat usein myyttistä kertomusta ja satua. Kun sadussa sankari saa yliluonnolliset voimat, se johtuu usein hänen omista ansioistaan, sen sijaan legendoissa ihmetöiden takana ovat taivaalliset voimat.

Keskiaika oli legendojen kukoistusaikaa. Legendaarioista (legendarium) eli pyhimystaruja sisältävistä kirjoista kuuluisin on munkki Jacobus de Voraginen Legenda Aurea (1263-73, Kultainen legenda), josta sana legenda levisi tarkoittamaan koko lajia. Uskonpuhdistus torjui legendat pyhäinpalvontana, mutta klassismin ja romantiikan ajan kirjailijat ja filosofit - esim. Herder, Goethe, Novalis, Schlegelin veljekset ja Chateaubriand - nostivat ne jälleen arvoon.

Keskiajan kalevalaisessa runoudessa katolinen perinne elää legendarunoissa, jotka esitettiin riittiteksteinä eli näytelmällisesti kehystettyinä seremonioina. Myös monet 1900-luvun kirjailijat, kuten Selma Lagerlöf, Eino Leino (esim. runo "Legenda"), P. Mustapää ja Anu Kaipainen (Arkkienkeli Oulussa, 1967) ovat hyödyntäneet legendamuotoa.
Additional Information Latinan legenda=luettava (luostarissa tai kirkossa)

Equivalents

legendenglanti
leyendaespanja
leggendaitalia
légenderanska
legendruotsi
Legendesaksa
legendavenäjä
legendviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Kirjallisuudentutkimus:legenda. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:legenda.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →