Filosofia:teon filosofia

Tieteen termipankista

teon filosofia

teon filosofia
Määritelmä monien eri tutkimusalojen risteyskohdassa olevaa filosofian tutkimusta, joka käsittelee tekoon johtavia tekijöitä, itse tekoa ja teon seurauksia
Selite Teon filosofiassa voidaan erottaa teon akti itse teosta, mutta useimmat filosofit pitävät näitä saman asiana. Teko ymmärretään yleensä rationaalisen inhimillisen agentin tekemänä intentionaalisena tekona, vaikka esimerkiksi joen virtaamista voidaan myös pitää tekona.
Mielenfilosofiassa teon filosofia liittyy erityisesti intentionaalisuuteen ja harkintaan. Mm. Ludwig Wittgenstein (1889-1951), Elisabeth Anscombe (1919-2001), Donald Davidson (1917-2003) ja John Searle (1932-) ovat kirjoittaneet paljon siitä, mikä tekee teosta intentionaalisen ja miten teko eroo muista tapahtumista, joihin liittyy persoonia. Yhden suositun teorian mukaan agentin tuottama ruumiillinen liike erottaa teon muista tapahtumista, mutta monissa muissa teorioissa on argumentoitu, että kaikki teot eivät sisällä ruumiin liikettä. Näissä teorioissa teko on eräänlainen pääasiallinen mentaalinen tapahtuma. On kuitenkin myös näkemyksiä, joiden mukaan teko ei ole tapahtuma lainkaan. On myös keskusteltu paljon siitä mikä erottaa teon sen seurauksista.
Yhteiskuntafilosofiassa on keskusteltu sosiaalisista teoista. Keskeinen teoreetikko on ollut Max Weber (1864-1920).
Metafysiikan puolella teon filosofiaan liittyy läheisesti kausaatio. On mietitty sitä, mikä aiheuttaa teot - ovatko kyseessä syyt, halut vai molemmat? Tämä monimutkainen ongelmakenttä on ollut esillä mm. Davidsonilla, ja siihen liittyy monia muita aiheita, kuten vapaan tahdon ongelma, determinismi ja moraalinen vastuu.
Lisätiedot lat. agere=tehdä

Erikieliset vastineet

philosophy of actionenglanti (English)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BunninNYuJ2004

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Filosofia:teon filosofia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:teon filosofia.)