Kirjallisuudentutkimus:Stationendrama

Tieteen termipankista

Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

Määritelmä näytelmämuoto ja -tekniikka, jossa usein suhteellisen löyhästi toisiinsa liittyvien kohtausten avulla pyritään luomaan kronologisesti etenevä tai simultaanisesti järjestetty kokonaiskuva henkilön elämän tai historiallisen aikakauden keskeisistä vaiheista
Selite

Stationendrama sai alkunsa varhaiskeskiaikaisista kirkkonäytelmistä, joissa pyhimysten eri elämänvaiheita kuvattiin simultaaninäyttämön avulla. Myöhemmät passio- ja mysteerinäytelmät esittivät Kristuksen kärsimystien vierekkäin aseteltujen pysähdyspaikkojen (näyttämöiden)sarjana. Metodia käytettiin myös koulunäytelmissä ja jesuuiittateatterissa. Roomalaiskatolisten kirkkojen seinät on usein koristeltu puuleikkauksin, joissa kuvataan Kristuksen tie Golgatalle tableau-kohtausten sarjana; niitä on tavallisesti neljätoista.

Tätä tekniikkaa ovat sittemmin hyödyntäneet monet kirjailijat, esim. saksalainen Georg Büchner näytelmissään Dantons Tod (1835, Dantonin kuolema) ja Woyzeck (183516) sekä ruotsalainen August Strindberg Damaskus-trilogiassaan Till Damaskus (1898-1904, Tie Damaskokseen) ja näytelmässään Ett drömspel (1902, Uninäytelmä). Modernissa kirjallisuudessa Stationendrama on erityisen luonteenomainen saksalaisille ekspressionisteille, kuten Georg Kaiserin (1878-1945), Reinhard Sorgen (1892-1916) ja Ernst Tollerin (1893-1939) tuotannolle, mutta esitystekniikkaa ovat soveltaneet myös Bertolt Brecht draamassaan Mutter Courage und ihre Kinder (1939, Äiti Peloton ja hänen lapsensa) ja Wolfgang Borchert näytelmässään Draussen vor der Tür(1947, Ovien ulkopuolella).
Lisätiedot Saksan Station=pysähdys-, seisahduspaikka; Drama=näytelmä

Erikieliset vastineet

Stationendramasaksa (Deutsch)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:Stationendrama. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:Stationendrama.)