Kirjallisuudentutkimus:daina
daina
daina |
Latvialainen daina on nelisäkeinen ja ainakin osin loppusoinnullinen. Dainoissa käytetty runomitta on miltei aina trokee, ja se muistuttaa kalevalamittaa. Onkin esitetty, että suomalaisten kansanrunojen mitta olisi balttilaista perua. Dainoissa teksti ja melodia kuuluvat kiinteästi yhteen ja dainoja on laulettu kanklys-harpun säestyksellä. Runon puhujana on usein nainen.
Liettualaiset dainat ovat muodoltaan löyhempiä kuin latvialaiset. Ne muodostuvat yleensä useista säkeistöistä, joiden runomitta vaihtelee. Kerron käyttö on yleistä. Aihepiiriltään liettualaiset dainat vaihtelevat suuresti: joukossa on lyyrisiä kansanlauluja, häälauluja, tanssilauluja, huolilauluja, työlauluja, kehtolauluja ja lastenlauluja. Dainoja on kerätty suuri määrä: laajin kokoelma 1800-luvulta käsittää n. 200 000 runoa. Arkistoihin runoja on kertynyt toista miljoonaa toisintoa. Perinteen vaalimiseksi Riian lähistölle on perustettu erityinen dainakukkula (Daina kalns) patsaspuistoineen.
Muodoltaan ja osin kuvakieleltään dainat muistuttavat suomalaisia rekilauluja.Lähikäsitteet
- kansanlaulu (yläkäsite)
Käytetyt lähteet
HosiaisluomaY2003, OjalaA, VentoU1990
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:daina. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:daina.)