Kirjallisuudentutkimus:rekilaulu

  From Tieteen termipankki

  rekilaulu

  rekilaulu
  Explanation

  Piirileikki-, tanssi- tai kyläkeinulaulu, joka tunnetaan myös nimillä rekiviisu, rekivirsi, piirilaulu, rinkilaulu, tanssilaulu, kujalaulu ja keijulaulu. Rekilauluja on laulettu pitkillä taipaleilla, pelloilla työtä tehdessä, järvellä soudellessa tai matkalla tanssipaikalle.

  Suomeen rekilaulun oletetaan tulleen Saksasta Viron kautta. Rekilaulu on yleensä nelisäkeinen ja yksisäkeistöinen. Säkeistö koostuu kahdesta keskenään riimittyvästä säeparista, joista muodostuu nk. rekirytmi (abab). Runomitta oli aluksi trokeinen, kunnes rekilaulun kukoistuskaudella 1800-luvun loppupuolella daktyyli, peoni ja jambi mursivat mitallista yksitoikkoisuutta. Alkusointua ja toistoa viljellään runsaasti. Ensimmäinen säepari sisältää usein yleisluontoisen toteamuksen, usein myös luontokuvan, jälkimmäinen säepari viittaa puhujan omakohtaiseen kokemukseen. Laulujen aiheena on yleensä eroottinen rakkaus. Kuten seuraavissa esimerkeissä:

  Erokirjan kirjoitan
  mä karmastuolin päälle.
  Minä jätän vanhan kullan
  liukkahalle jäälle.
  Raita se kasvoi rannalla
  ja lemmenkukkia viisi.
  Ja eilenki illalla toisen sormus
  helluni sormes kiilsi.

  Equivalents

  sleigh ride song (luo nimityssivu)englanti
  slagdänga (luo nimityssivu)ruotsi
  Reigenlied (luo nimityssivu)saksa
  Reihenlied (luo nimityssivu)saksa
  regivärss (luo nimityssivu)viro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:rekilaulu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:rekilaulu.)