Oikeustiede:negatiivinen sopimusetu
negatiivinen sopimusetu | luottamusintressi
negatiivinen sopimusetu | |||
luottamusintressi |
Negatiivisella edulla tarkoitetaan myös tappiota, jonka velkoja kärsii sopimuksen sitovuuteen luottaessaan. Negatiivisen sopimusedun on katsottu soveltuvan lähinnä niihin tilanteisiin, joissa sopimussidonnaisuus jää syntymättä oikeustoimen pätemättömyyden vuoksi tai raukeaa myöhemmin. Tällöin se osapuoli, joka on tuottamuksellaan (culpa in contrahendo) aiheuttanut häiriön, voi joutua korvaamaan vastapuolen negatiivisen sopimusedun. Sopimusneuvottelujen katkaiseminen ei sinänsä yleensä riitä korvauksen perusteeksi.
Negatiivinen sopimusetu koostuu kuluista, jotka johtuvat sopimusneuvotteluista, sopimuksen tekemisestä ja täyttämisestä, sopimuskohteen vaarallisuudesta ja itse häiriöstä. Myös luottamuksesta sopimuksen pätevyyteen johtuvat disponointimenot, oikeustointen tekeminen tai tekemättä jättäminen, kuuluvat negatiiviseen etuun. Erotukseksi positiivisesta sopimusedusta korvaus ei kata sopimuksesta odotettua, saamatta jäänyttä voittoa.
Jos alkuperäinen häiriö ei johda sopimuksen pätemättömyyteen, mutta velkoja purkaa sen vuoksi sopimuksen, negatiivista etua voitaneen toisinaan soveltaa vaihtoehtoisena positiivisen sopimusedun kanssa culpa in contrahendo -perusteella. Myös velkoja, joka on ei-taloudellisista syistä tehnyt epäedullisen sopimuksen, voinee rikkomustilanteissa valita korvauksen positiivisen edun ylittävistä sopimuskuluistaan.Kirjoittaja: Matti Rudanko
Lähikäsitteet
- culpa in contrahendo
- oikeustoimen pätemättömyys
- positiivinen sopimusetu
- sopimuksen purku
- sopimuksen tekeminen
- suoritushäiriö
- vahingonkorvausoikeus
Käytetyt lähteet
Aurejärvi&Hemmo2007, s. 150, BraekhusS1947, HemmoM2003b, s. 251, KrokeideK1979, TaxellLE1972
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:negatiivinen sopimusetu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:negatiivinen sopimusetu.)